Vlahović prijavio preko pola miliona eura duga

Četvoro ambasadora nije dalo Agenciji saglasnost za uvid u bankarske račune

15363 pregleda20 komentar(a)
Miodrag Vlahović, Foto: Boris Pejović

Ambasador Crne Gore pri Svetoj stolici Miodrag Vlahović konačno je popustio pod pritiskom javnosti, Ministarstva vanjskih poslova i Agencije za sprečavanje korupcije, pa je poslije više godina kršenja zakona, prijavio imovinu i prihode.

U izvještaju za 2019. tvrdi da je dužan preko pola miliona eura. Vlahović je prijavio imovinu nakon što ga je Ministarstvo vanjskih poslova kaznilo zbog kršenja Zakona o sprečavanju korupcije, koje je Agencija utvrdila dva puta. Agencija je oba postupka pokrenula poslije pitanja, odnosno pisanja “Vijesti”.

Od stupanja na mjesto ambasadora 1. oktobra 2017. godine, Vlahović je najmanje tri puta trebalo da dostavi imovinski karton. Prema Zakonu, to je prvi put trebalo da uradi u roku od 30 dana od dana stupanja na mjesto ambasadora u Vatikanu. Drugi put da ga dostavi do kraja marta 2018. za prethodnu godinu, a treći put do kraja marta prošle godine za 2018. godinu.

U slučaju da je u međuvremenu došlo do uvećanja njegove imovine za više od 5.000 eura, Vlahović je bio dužan da u roku od 30 dana Agenciji dostavi i vanredni imovinski karton.

Agencija je utvrdila kršenje Zakona o prvom slučaju - 30 dana od stupanja na dužnosti, i pretposljednjem - odnosno dostavljanja redovnog godišnjeg imovinskog kartona za 2018.

Međutim, on je početkom marta dostavio redovan godišnji imovinski karton za prošlu godinu.

Vlahović je prijavio da od 2007. godine duguje više od pola miliona - 575.000 eura, ali u kartonu stoji da je rata koju vraća nula eura.

“Vijesti” su krajem avgusta posljednji put pisale da jedna komercijalna banka u Crnoj Gori pokušava da proda imovinu ambasadora i njegovog poslovnog partnera nakon što oni nisu vraćali rate za kredit od 1,15 miliona eura uzet za kupovinu zemljišta u Bijeloj. Taj dug je u avgustu iznosio malo više od dva miliona eura.

Vlahović je u kartonu prijavio da jedini u petočlanoj porodici ima prihode.

Njegova ambasadorska plata prošle godine iznosila je 4.300 eura.

Njegova supruga Nataša Vlahović je, prema zvaničnim podacima, direktorica podgoričke Osnovne škole “Štampar Makarije”, ali se u kartonu ne pominju njeni prihodi.

U kartonu, u odnosu na katastar Upravu za nekretnine, navodi se greška da je ambasador, a ne njegova supruga vlasnik stana od 127 metara kvadratnih.

Ambasador se vodi kao vlasnik 20.000 metara kvadratnih zemljišta koje je stekao kupovinom, a suvlasnik je šuma od 4.900 i 86.999 metara kvadratnih. Manja šuma je stečena uz pomoć zajma, a veća kupovinom.

Na suprugu se vodi 12 godina stara “tojota jaris”, a on se vodi kao osnivač kompanije “M consult”.

Ambasador nije dao saglasnost Agenciji za uvid u bankarske račune, a to nisu uradili ni ambasadori u Španiji, Austriji i Njemačkoj.

Ambasador u Madridu Aleksandar Eraković prijavio je Agenciji da je prošle godine njegova mjesečna plata iznosila 4.150 eura.

Aleksandar Eraković(Foto: Boris Pejović)

Mada u prijavljenom redovnom godišnjem imovinskom kartonu nema prijavljenu nekretninu, on je krajem 2018. godine dobio od Vlade 40.000 eura stambenog kredita pod povoljnim uslovima čiji dio vraća u ratama od 40,40 eura.

Pored toga je krajem prošle godine uzeo 30.000 eura gotovinskog kredita, koji vraća u ratama od 510 eura.

Erkaković je u 2020. godinu ušao sa 15.000 eura ušteđevine, što je za tri hiljade više u odnosu na godinu ranije.

Ambasador u Beču Željko Perović je prošle godine mjesečno zarađivao 4.760 eura, stoji u redovnom godišnjem imovinskom kartonu koji je dostavio Agenciji.

Vlasnik je stanova 57 i 90 metara kvadratnih, polovine stana od 75, a supruga Tatjana Perović stana d 55 metara kvadratnih. Stanovi od 57 i 75 su naslijeđeni, a druga dva stečena kupovinom.

Ambasador ima ušteđeno 56.000 eura, što je 10.000 eura više nego što je imao godinu ranije.

Ambasadorka u Berlinu Vera Kuliš prošle godine je primala malo više od 4.100 eura.

Međutim, još 2.300 eura mjesečno ubirala je od rente.

Njen suprug Mihajlo Kuliš iz privrednog društva je mjesečno zarađivao po dva osnova malo više od 910 eura.

Na njenog supruga vodi se „Kuliš medical“, čiji je on ovlašćeni zastupnik.

Kuliši su prijavili da su vlasnici tri stana od 42, 58 i 128 metara kvadratnih, kuće od 215 i dvije garaže od po 18 metara kvadratnih. Sva imovina stečena je kupovinom.

Ambasadorka je prošle godine trgovala novi „mercedes GLC“, a kao osnov sticanja stoji da je kupljen od ranije ušteđevine.

I pored toga, uspjela da je na kraju prošle godine u banci ima 44.165 eura a pored toga ima umjetnine čija je vrijednost procijenjena na 6.000 eura.

Ona je i ranije bila ambasadorka u Njemačkoj, u periodu od 2012. do 2015. godine.

Očekuje se odluka protiv trojice ambasadora

Disciplinska komisija Vlade Crne Gore zaključila je raspravu u disciplinskim postupcima koji su pokrenuti protiv ambasadora u Vatikanu, Beču i Vašingtonu Miodraga Vlahovića, Željka Perovića i Nebojše Kaluđerovića, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva vanjskih poslova.

“I očekuje se donošenje odluke”, navodi se u odgovoru, na pitanje u kojoj je fazi postupak.

Trojica ambasadora su u novembru platili kaznu od 600 eura, izrečenu tadašnjoj službenici MVP Mirni Nikčević i saopštili su da je nju lako kazniti, ali da je, kako dodaju, teško trpjeti i ćutati na nepoštovanje i ugrožavanje Crne Gore i zatiranje svega crnogorskog.

Nikčević je prethodno na društevnim mrežama neprimjereno komentarisala vjernike Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Na pitanje koje će mjere preduzetu protiv Vlahovića zbog kršenja Zakona o sprečavanju korupcije, s obzirom na to da je odbijao da dostavi imovinske kartone, iz MVP su kazali da im je Agencija dostavila odluku.

Odluka se odnosi na slučaj da nije dostavio redovan godišnji imovinski karton za 2018. godinu u zakonom propisanom roku.

“U skladu sa ovom odlukom, MVP ima obavezu da postupi u roku od 60 dana, počev od dana prijema odluke 24. februara 2020. godine”, navodi se u odgovoru resora.