Rakonjac: Zarade za OSI redovne

Kazala je da će i u narednim danima, dok traju mjere protiv širenja virusa korona, voditi računa o redovnoj isplati subvencija za sve poslodavce, posebno nevladine organizacije koje zapošljavaju OSI

1492 pregleda0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay/gino Crescoli

Isplate subvencija za poslodavce koji zapošljavaju lica sa invaliditetom su redovne, a povremena kašnjenja uzrokovana su većim broj poslodavaca koji zapošljavaju OSI, kazala je “Vijestima” Gracijela Rakonjac, savjetnica u Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom Zavoda za zapošljavanje (ZZZ).

Kazala je da će i u narednim danima, dok traju mjere protiv širenja virusa korona, voditi računa o redovnoj isplati subvencija za sve poslodavce, posebno nevladine organizacije koje zapošljavaju OSI.

Poslodavci koji zapošljavaju OSI, ostvaruju pravo na subvencije zarada, a visina subvencije zavisi od stepena invaliditeta zaposlenog. Neki od njih redakciji su se obratili navodeći da im ZZZ ne refundira redovno troškove zarada. Pitali su i na koji način će ostvariti onaj dio prihoda preko iznosa koji se refundira, a koji se ostvaruje radom, u uslovima kada je rad u određenim djelatnostima, poput masaža, privremeno obustavljen.

Iz ZZZ su kazali da rade na efikasnoj i blagovremenoj isplati subvencija za zapošljavanje OSI, a da se zastoj događa povremeno.

“Zbog povećanog broja poslodavaca koji ostvaruju pravo na subvenciju, formalno pravnih uslova koji se moraju steći da bi se isplate po ovom osnovu vršile, kao i administrativnih procedura koje za cilj imaju kontrolu i monitoring isplate subvencija. Zastoji su rijetki i uklanjaju se veoma brzo, upravo kroz efikasan rad službenika Zavoda”, kazala je Rakonjac. Dodala je i da je ZZZCG poslodavcima uputio apel da zaposlenima u danima dok traju mjere protiv širenja virusa korona, stvore uslove za rad od kuće.

U toku trajanja privremenih mjera protiv širenja virusa korona, poslodavci koji zapošljavaju lica sa invaliditetom, ali i zaposleni, Zavodu za zapošljavanje zahtjeve mogu da upute elektronskom poštom.

“Za potrebe rada u vrijeme trajanja privremenih mjera Ministarstva zdravlja, Zavod je otvorio posebnu adresu elektronske pošte za komunikacije sa strankama. Zahtjevi sa pratećom dokumentacijom koji se podnose Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom, u toku trajanja privremenih mjera, mogu se podnijeti putem maila vanredno.fondzapr@zzzcg.me”, kazala je Rakonjac. Udruženje mladih sa hendikepom i Savez slijepih uputili su ranije predsjedniku Vlade Dušku Markoviću pismo sa preporukama za moguća rješenja koja se odnose na tretiranje lica sa invaliditetom dok traju mjere protiv širenja virusa korona.