"Pao" Armostrongov doping sudija

Džon Glivs, jedan od članova radnog tima WADA koji je legendarnom biciklisti oduzeo medalje, pozitivan na doping

1849 pregleda1 komentar(a)
Armstrong je 2012. ostao bez svih medalja, Foto: Beta/AP

Neizbježna, prva asocijacija na biciklizam je ime nekadašnjeg američkog superstara Lensa Armstronga.

Svijet je ostao u šoku kada je 2012.godine zbog dopinga Armstrongu oduzeto svih sedam uzastopnih pobjeda na najvećoj i najprestižnijoj trci Tur de Frans, do kojih je došao nakon što je pobijedio rak.

Kuriozitet u odluci svjetske antidoping agencije je da je sedam godina kasnije „pao” na dopingu i jedan od članova radnog tima WADA koji je Armstrongu oduzeo medalje - 36-godišnji Amerikanac Džon Glivs.

On je na prvenstvu SAD u biciklizmu u klasi Masters bio pozitivan na doping test, i to na anabolički steroid oksandrolin. Podatak je podigao uzbunu ne samo u WADA, već je uzdrmao sav antidoping sistem u Americi.

Iz razloga jer je Glivs autor brojnih knjiga o istoriji dopinga i sportske etike, docent je na državnom Kalifornijskom univerzitetu i ima ulogu u izučavanju dopinga u sportu sa sociokulturnim osvrtom.

Glivs je i konsultant za doping u Biciklističkoj federaciji SAD i član WADA za suzbijanje dopinga u sportu. Afera Glivs dodatno je urušila ugled WADA i podsjetila na propuste nakon priznanja Armstronga od 17. januara 2013.godine da je stalno prolazio doping testove, iako je nedozvoljene preparate uzimao tokom cijele karijere.

A ona je izuzetno bogata, jer je 1993. godine pobijedio na Svjetskom prvenstvu na drumskim trkama, od 1999. do 2005. osvojio sedam titula na Tur de Fransu, a 2000. bio bronzani na OI na hronometru. Tu medalju je Armstrong odbio da vrati...