Mogu da rade auto-servisi, stolarske radionice, vulkanizeri, obućari i fotokopirnice, dok Institut ne kaže suprotno

"Tumačenjem Naredbe od 19.03.2020. godine u dijelu koji se tiče ograničavanja prevoza više od dvije osobe u jednom vozilu izuzet je organizovani prevoz zaposlenih-radnika i ista se odnosi samo na privatna vozila"

43427 pregleda12 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dozvoljen je rad kompanijama koje vrše usluge koje nisu zabranjene naredbom Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti poput auto-servisa, stolarskih radionica, vulkanizera, obućara i fotokopirnica, dok Institut za javno zdravlje ne preporuči drugačije.

"Tumačenjem Naredbe od 19.03.2020. godine u dijelu koji se tiče ograničavanja prevoza više od dvije osobe u jednom vozilu izuzet je organizovani prevoz zaposlenih­-radnika i ista se odnosi samo na privatna vozila", navodi se u tumačenju novoformiranog Operativnog štaba za podršku privredi za vrijeme trajanja mjera za sprječavanje širenja koronavirusa..

Nacionalno koordinaciono tijelo forimiralo je taj operativni štab, a cilj je nepresetana komunikacija sa predstavnicima privrede radi njihovog funkcionisanja u novonastalim okolnostima.

"Zadatak je definisanje i tumačenje otvorenih pitanja koja su pristigla od strane velikog broja privrednika nakon usvajanja Naredbi za preduzimanje privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog korona virusa, kao i stalna komunikacija sa privredom u cilju što boljeg funkcionisanja usljed nepredviđenih okolnosti izazvanih novim korona virusom".

U pojašnjenjima, Operativni štab navodi i da svi objekti koji vrše prodaju roba potrebnih u različitim fazama gradnje, po naredbi mogu da vrše prodaju.

"Prodaja svih roba potrebnih za vršenje usluga dozvoljenih Naredbom dozvoljena je putem narudžbe internetom ili telefonom, uz dostavu kupcima", podsjećaju oni.