Božo Vrećo pjeva o mlinarevoj kćerki

Bosanskohercegovački princ sevdaha objavio numeru “Selma”, koju je snimio sa Barcelona Gipsy baLKan Orchestrom

2677 pregleda1 komentar(a)

Princ sevdaha Božo Vrećo objavio je na Youtube kanalu novi singl “Selma” koji je snimio u saradnji sa Barcelona Gipsy balKan Orchestrom. U pitanju je kako i sam kaže ”divna saradnja sa vrsnim muzičarima”.

“Bila je potrebna volja i ljubav i desila se ta, međusobna saradnja prepuna emocija za pjesmu koju sam komponovao i napisao, a zove se ‘Selma’ i za koju su sjajni momci iz Barcelona Gipsy balKan Orchestra raspisali aranžman. Snimali smo je u Bisbalovom studiju i sve scene spota su snimljene u Barseloni. Predivno iskustvo i pjesma koja će mnogima doći kao svjetlo na kraju tunela u ovom beznađu koje nas je zadesilo, isijava nadom i melanholijom i nekom životnom radošću koja nam je sada užasno jako potrebna svima”, poručuje u razgovoru za Vijesti Vrećo.

Iako među snimljenim pjesmama princ sevdaha ima mnogo onih koje, iako se prenose s koljena na koljeno, niko prije njega nije snimio, voli i kada ga neka priča iz istorije inspiriše, pa su tako nastale i neke od njegovih najljepših numera. On otkriva šta mu je ovoga puta poslužilo kao inspiracija da napiše “Selmu”:

“Divna stara ulica Kovači u Sarajevu kroz koju je nekada proticala prava rijeka koja je pokretala mlinove, Selma je bila mlinareva kćer, obećana drugome, imućnijem, a ne sevdaliji, onom koji je bio kalfa i sa sazom dolazio pod njene pendžere da joj pjesmom kaže koliko je voli i koliko žudi za njom… Na svakom od nas je da odlučimo jel’ ona pobjegla s njim kojeg je voljela svim srcem ili se udala za nevoljenog trgovca koji joj je mogao osigurati lagodniji život”, otkriva Vrećo.

No “Selma” nije jedina pjesma u kojoj se tokom privremenih mjera u borbi protiv širenja koronavirusa čuje njegov glas. Naime, prije nekoliko dana izašao je i singl “Kule i gradovi” koji je Vrećo snimio sa bosanskohercegovačkim reperima Helem Nejse za potrebe njihovog albuma “Gluten tag”. Iako pripadaju različitim žanrovima, saradnja sa njima naišla je na pozitivne kritike i nije se plašio kako će simbioza ova dva pravca da zvuči.

“Nikad se ne plašim ničega. Napisao sam refren i strofe koje pjevam kao odgovor na tu priču o ljubavi, o obećavanju kula i gradova koje žensko srce, kada prozre laž, sruši jednim pogledom. Životna je pjesma i ljudi su je tako sjajno prihvatili da je pravi hit, što me jako raduje. U umjetnosti ne postoji izazov, stvar je samo vašeg umijeća i predanosti, ljubavi koja vas vodi da se sve kockice poslože”, zaključuje Vrećo.