HRA zbog objavljivanja podataka osoba u samoizolaciji pisala Specijalnim izvjestiocima UN za ljudska prava

"U pismu smo ukazali da je ovaj postupak protivan međunarodnom minimalnom standardu prava na privatnost"

2362 pregleda3 komentar(a)
Ilustracija

Akcija za ljudska prava (HRA) obavijestila je Specijalne izvjestioce Ujedinjenih nacija o pravu na fizičko i mentalno zdravlje i pravu na privatnost o mjeri javnog objavljivanja ličnih podataka osoba kojima je izdato rješenje o samoizolaciji.

Iz HRA podsjećaju da je ovu mjeru, u cilju suzbijanja virusa COVID-19, Nacionalno koordinaciono tijelo za suzbijanje zaraznih bolesti Vlade Crne Gore sprovelo uz saglasnost Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, i do sada objavilo imena i adrese preko 1.800 ljudi.

"U pismu smo ukazali da je ovaj postupak protivan međunarodnom minimalnom standardu prava na privatnost. Mjera Vlade je uslijedila nakon što su izvjestioci UN u zajedničkoj izjavi 16. marta 2020. godine, pozvali sve države članice da izbjegavaju prekoračenje vanrednih mjera u odgovoru na pandemiju koronavirusa. Pozvali smo specijalne izvjestioce da se obrate Vladi Crne Gore i posavjetuju je da prekine s ovom praksom kršenja ljudskih prava", navodi se u saopštenju.

Pismo izvjestiocima je dostupno na sajtu HRA.