Najavljeno uspostavljanje saradnje Trsta i Herceg Novog

Delegacija Opštine Herceg Novi je posjetila i objekte koji pripadaju zaostavštini zadužbinara Aleksandra Dukovića

91 pregleda0 komentar(a)
21.02.2018. 14:21h

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić sa saradnicima početkom ove sedmice bio je u radnoj posjeti gradovima Trstu i Veneciji, saopšteno je iz lokalne uprave.

Katić je sa tršćanskim gradonačelnikom Robertom Dipjacom razgovarao o istorijskim vezama dva grada i Novljanima koji su svojevremeno živjeli u Trstu, uz obostranu saglasnost da je potrebno ojačati veze i saradnju. Pozvao ga je na proslavu jubileja 300 godina Topaljske komunitadi, a na inicijativu gradonačelnika Trsta, biće potpisano i bratimljenje sa Herceg Novim.

“Brojni stanovnici Herceg Novog i Boke nastanili su se u tršćanskoj luci, gdje su ostavljali svoj trag kao trgovci, brodovlasnici, ljekari, profesori, i neizmjerno mi je zadovoljstvo što ste vi, njihovi potomci i nasljednici, danas naši domaćini", kazao je Katić na svečanosti u hramu Svetog Spiridona u Trstu. Porodice koje su u Trst došle iz Boke Kotorske, doprinijele su ugledu ovog grada, čuvajući svoj nacionalni identitet, vjeru, jezik i sjećanje na rodni kraj.

U gradnji pravoslavnih objekata u Trstu, ali i ne samo crkvenih, učestvovali su donatori iz Herceg Novog koji su se tokom 1700-tih i 1800-tih nastanili u tom gradu i kasnije pomagali rad crkvene opštine u ovom gradu: grofovska porodica Vojnović, porodica Gopčević, Kvekić, Cvjetović, Duković, Janković, Lazović, Vučetić i drugi.

Delegacija Opštine Herceg Novi je posjetila i objekte koji pripadaju zaostavštini zadužbinara Aleksandra Dukovića.

Novljani su se sastali i sa predstavnicima „Regione Autonoma Friuli Venezia Giulia“, sa kojima je razgovarano o načinu funkcionisanja i radu institucija u toj regiji. Venecijanski dužd, prihvatio poziv da bude gost Herceg Novom na proslavi obilježavanja 300 godina Topaljske komunitade.

Galerija