Pogledajte: Evropu čekaju vreli talasi, suše, ali i velike poplave

Navodi se da se glavni grad Francuske, Pariz nedavno borio sa velikim poplavama. "Ali to neće biti posljednji evropski grad koji će se naći pod vodom"

53 pregleda0 komentar(a)
Vrućina, Foto: Shutterstock
21.02.2018. 12:43h

Naučnici univerziteta Njukasl upozoravju da će vrijeme u Evropi postati još ekstremnije prenio je danas "Skaj njuz".

U video prilogu na sajtu "Skaj njuza" navodi se da naučnici sa univerziteta Njukasl prognoziraju da nas u narednim decenijama čeka veliki broj vrelih talasa, mnogo više suša, ali i velikih poplava.

Navodi se da se glavni grad Francuske, Pariz nedavno borio sa velikim poplavama. "Ali to neće biti posljednji evropski grad koji će se naći pod vodom", navodi se u video-snimku.

Prema prognozama naučnika, čak 85 odsto gradova u Engleskoj moglo bi da se nađu u situaciji u kojoj je bio Pariz i to do 2051. Na tom spisku je i London, a najugroženiji od "budućih" poplava je Dablin.

U međuvremenu, navodi "Skaj njuz" dalje, druge zemlje će se topiti pod talasima velikih vrućina, a najviše pogođeni mogli bi ta budu Atina, Rim, Prag i Stokholm.

Suše će pogoditi Lisabon, Madrid i ostala slična topla područja.

Sve to moglo bi da se dogodi, navodi "Skaj njuz", zbog velikih klimatskih promjena i ukoliko se nešto drastično ne promijeni evropski gradovi mogli bi da postanu neprepoznatljivi, a neki djelovi Evrope mogli bi da postanu i potpuno neuslovni za život.