Uništen dio stepenika crkve u Prčanju

Monumentalna skalinada inače, vodi od obalnog puta na Prčanju do platoa na 20-tak metara viskom brdašcu – najprominentnijoj lokaciji u centru tog malog mjesta

4382 pregleda2 komentar(a)
Bogorodičin hram, Foto: Čitalac reporter

Dio balustrade na monumentanom stepeništu župne crkve Rođenja Blažene Djevice Marije na Prčanju danas je uništen od strane nepoznatih osoba.

Radnici koji su bili angažovani na uklanjanju debala od štetnog insekta – crvenog palminog surlaša, uništenih i osušenih stoljetnih stabala kanarskih palmi koje su rasle uz stepenište, vrlo su neoprezno i bez adekvate pripreme obavljali taj posao. Stoga je jedno veliko i teško deblo palme, posječeno u korenu, palo na stepenište i zdrobilo dio reprezentativne ograde – balustrade od bračkog kamena.

Ostaci razorene balustrade(Foto: Čitalac reporter)

Time je stepeništu koje je po nacrtu arhitekte Milan Karlovca dovršeno 1913.godine, nanijeta velika šteta koju će sada morati pokušati da saniraju stručnjaci restauratori i konzervatori.

Uništen dio ograde stepeništa(Foto: Čitalac reporter)

Monumentalna skalinada inače, vodi od obalnog puta na Prčanju do platoa na 20-tak metara viskom brdašcu – najprominentnijoj lokaciji u centru tog malog mjesta, a na kojem je od 1789. do 1913. građena župna crkva Rođenja Blaene Djevice Marije. Ovaj hram napravljen je po projektu znamenitog mletačkog arhitekte Bernardina Makarucija, a po svojim dimenzijama najveća je crkva u Kotorskoj Biskupiji i jedan od najvećih i najraskošnijih katoličkih hramova na južnom Jadranu.

Palma srušila ogradu stepeništa(Foto: Čitalac reporter)

„Vijesti“ danas nisu uspjele stupiti u kontakt sa prčanjskim župnikom, don Ivom Ćorićem kako bi saznali što će Crkva preduzeti protiv onih koji su na ovakav neprimjeren način teško oštetili dio ovog spomenika kulture i jednog od najprepoznatljivijih arhitektonskih obilježja bokeljske kulturno-istorijske baštine. Prema nezvanilnim saznanjima iz Kotorske biskupije, Crkva nije angažovala radnike koji su neoprezno sjekući uništenu palmu, devastirali dio balustrade na stepeništu pred prčanjskim župnim hramom i za sada je nepoznato ko je to uradio i za čiji su račun oni obavljali taj posao.