U Velikoj Britaniji završeno glasanje za imenovanje novog lidera laburista

Gotovo 600.000 članova Laburističke stranke, glavne opozicione formacije u Velikoj Britaniji, bilo je pozvano da putem pošte i elektronske pošte bira ko će zamijeniti Korbina, kojeg je na parlamentarnim izborima u decembru pobijedio konzervativac Boris Džonson

1175 pregleda0 komentar(a)
London, Foto: BETA/AP
02.04.2020. 15:21h

U Velikoj Britaniji je danas završeno glasanje za imenovanje novog predsjednika opozicione Laburističke stranke, a rezultati se očekuju u subotu kada će se znati ko će zamijeniti Džeremija Korbina.

Gotovo 600.000 članova Laburističke stranke, glavne opozicione formacije u Velikoj Britaniji, bilo je pozvano da putem pošte i elektronske pošte bira ko će zamijeniti Korbina, kojeg je na parlamentarnim izborima u decembru pobijedio konzervativac Boris Džonson.

Za novog lidera laburista prijavila su se tri kandidata a među njima se Kir Starmer (Keir) (57) smatra favoritom sa 53 odsto glasova prema rezultatima anketa javnog mnjenja.

Sledi Rebeka Long-Bejli (Rebecca Long-Bailey) (40), koja je viđena kao "prirodna naslednica" Korbina pošto pripada njegovoj ljevičarskoj struji u stranci. Treća je Liza Nendi (Lisa Nandy) (40) koja ima podršku sindikata GMB a nju smatraju "osveženjem" u stranci.

Pobjednik izbora neće biti saopšten na vanrednoj konferenciji za novinare kako je bilo predvišeno pre izbijanja epidemije korona virusa već će ime novog lidera biti saopšteno na sajtu laburista.