Romskoj populaciji potrebno obezbijediti higijenske pakete

"Moramo biti svjesni da su pripadnici romske zajednice uglavnom socijalno ugrožena kategorija, koja nema osnovna materijalna primanja, a samim tim ni dovoljan broj sredstava za higijenu u ovim uslovima", napominje Šaćirović za Boje jutra.

1127 pregleda0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
03.04.2020. 10:52h

Maja Šaćirović iz Centra za romske inicijative, za Boje jutra je govorila o položaju pripadnika romske populacije u Nikšiću, za vrijeme epidemije koronavirusa.

Kako kaže, u romskom naselju u Nikšiću živi stotinjak romskih porodica, a trenutno nema slučajeva oboljelih koronavirusom.

„Predstavnici romske zajednice u Nikšiću se pridržavaju svih mjera, što uočavamo radom na terenu, svakako u skladu sa svojim mogućnostima“, saopštava Šaćirović, dodajući da moramo biti svjesni da su pripadnici romske zajednice uglavnom socijalno ugrožena kategorija, koja nema osnovna materijalna primanja, a samim tim, kako kaže, ni dovoljan broj sredstava za higijenu u ovim uslovima.

Ona saopštava da je zbog toga jako važno da se u dogledno vrijeme i za njih obezbijede higijenski paketi, što su neke organizacije, napominje, već i učinile. Međutim, ističe da po njenim saznanjima, Vlada Crne Gore za sada nije učinila ništa kako bi se pripadnici romske populacije snadbjeli odgovarajućim sredstvima za dezinfekciju.

„Jako je važno da se dezinfikuju romska naselja, što je u Nikšiću i sprovedeno“, dodaje Šaćirović.

Kako napominje, od samog početka je uzeto u obzir postojanje mogućnosti da neka djeca iz romskih porodica neće moći redovno da prate nastavu koja se ovih dana održava putem online platformi.

„Svjesni smo da, usljed nedostatka interneta ili drugih tehničkih sredstava za praćenje nastave, neka djeca neće biti u mogućnosti da nastave sa procesom učenja, kao i da roditelji neće biti u mogućnosti da im pomognu na pravi način“, saopštava ona.

Ona napominje da je važno da svi ostanemo kod kuće i pratimo mjere, a posebno apeluje da se obezbijede dezinfekciona i higijenska sredstva za pripadnike romske populacije.