Profesor drevnih jezika u avanturi svog života

Slučajan susret sa tajanstvenom Portugalkom podstiče starijeg švajcarskog profesora Rajmunda Gregorijusa da napusti karijeru i otputuje u Lisabon u potrazi za doktorom i pjesnikom koji je život posvijetio svrgavanju diktatora Salazara

1707 pregleda0 komentar(a)
Film “Noćni voz za Lisabon”

Fim je pozicioniran kao staromodni romantični triler iz nekih davnih vremena kad je žanru bilo dovoljno dodati bezimenu djevojku, voz i niz tragova koje treba slijediti.

Rajmund je profesor latinskog i stručnjak za drevne jezike. Njegov život se potpuno mijenja nakon što spriječi djevojku da skoči sa mosta u švajcarskom gradu Bernu. Zbunjen, pokušava da sazna zašto je to uradila, ali devojka nestaje, ostavivši za sobom samo svoj crveni kaput. Rajmund u kaputu pronalazi knjigu portugalskog doktora sa voznom kartom u njoj.

Film “Noćni voz za Lisabon”

On napušt sve nakon što je upoznao “ženu u crvenom“ kojoj ni ime ne zna i kreće u Lisabon. Tražeći autora, Rajmund ponovo otvara mračno poglavlje u državnoj istoriji i otkriva tragični ljubavni trougao. Ubrzo upada u zavrzlamu u kojoj su ulozi veliki. Njegovo putovanje će na kraju prevazilaziti prostor i vrijeme, dotičući pitanja istorije, filozofije, medicine i slučajne ljubavi.

Film “Noćni voz za Lisabon”

U glavnim ulogama: Džeremi Ajrons, Melani Loran, Džek Hjuston, Kristofer Li i Martina Gedek

Režija: Bili August

Ne propustite film “Noćni voz za Lisabon” večeras od 20.00h na TV Vijesti.