Manje žena doktoranada i u među nastavnim osobljem

U Crnoj Gori na svim nivoima studija je trenutno 23.591 student

1885 pregleda0 komentar(a)
Na osnovnim studijama preko 19.000 visokoškolaca, Foto: Monstat

U Crnoj Gori na svim nivoima studija (osnovne, specijalističke, magistarske i doktorske) trenutno je 23.591 student.

To je juče saopštila Uprava za statistiku (Monstat) povodom Dana studenata.

Dan studenata, 4. april, obilježava se u znak sjećanja na velike studentske demonstracije održane u Beogradu 1936. godine, u kojima je studentski pokret podnio veliku žrtvu.

Iz Monstata preciziraju da je na osnovnim studijama 19.210 studenata, od čega je 55,3 odsto žena i 44,7 odsto muškaraca.

Na specijalističkim studijama je 3.173 studenta (55,8 odsto žena i 44,2 odsto muškaraca), magistarskim 1.115 (60,4 odsto žena i 39,6 odsto muškaraca), a doktorskim 93 (44,1 odsto žena, a 55,9 odsto muškaraca).

Iz Monstata navode da o studentima brine 1.358 nastavnika (44,1 odsto žena i 55,9 odsto muškaraca) i 270 zaposlenih u stručnim službama (54,1 odsto žene i 45,9 odsto muškaraca).

Crna Gora raspolaže sa pet studentskih domova, u kojima je smješten 1.671 student.

Predsjednik Milo Đukanović ocijenio je da se Dan studenata ove godine obilježava u uslovima kada se Crna Gora, kao i cijeli svijet, suočava sa posljedicama pandemije, što logično utiče i na studentski život, na izvođenje nastave i ispitne rokove.

Kazao je da su, zahvaljujući brzoj reakciji državnih organa i obrazovnih institucija, usmjerenih prije svega na zaštitu zdravlja studentske populacije, kao i ostalih građana, stvorene mogućnosti da se na adekvatan način nastavi s realizacijom nastavnog programa.

„Što će, zahvaljujući novim tehnologijama, uz odgovoran pristup i studenata i profesora, doprinijeti završetku studijske godine u datim uslovima“, dodao je Đukanović.

Premijer Duško Marković obećao je da će Vlada nastaviti sa stvaranjem još povoljnijeg ambijenta za život i rad studenata i podržavati napore Studentskog parlamenta na snaženju njihovog položaja.

Marković je ocijenio da studenti, kao budući nosioci društvenog razvoja i prosperiteta, predstavljaju temelj Crne Gore.

“Naša odgovornost i obaveza je da vam omogućimo bolje uslove studiranja i više šansi za zapošljavanje kako bismo zajednički ostvarili definisane ciljeve”, navodi se u čestitki Markovića.

Ministar prosvjete Damir Šehović poručio je da su aktuelna epidemiološka dešavanja pokazala da je “mjesto znanja u ovom društvu na pijedestalu”.

“Znanje sa visokoobrazovnih ustanova u Crnoj Gori zato mora biti takvo da sjutra, kada se sa pozicije stručnjaka budete obraćali građanima Crne Gore, ti građani znaju da mogu da vam vjeruju”, poručio je Šehović.