SZO objavila privremeno uputstvo za sektor smeštajnih kapaciteta

Neke od smjernica su da se voda mora redovno dezinfikovati, na odgovarajući način prati suđe i veš, čistiti klima urađeje redovno, osigurati ispravnost proizvoda i uređaja za čišćenje i ličnu higijenu, omogućiti dodatne informacije o koronavirusu, itd

751 pregleda0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je privremeno uputstvo povodom pandemije koronavirusa za sektor smještajnih kapaciteta, sa akcentom na kolektivne smještajne kapacitete, saopštili su iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Kako se navodi, dokument Operativna pitanja za upravljanje COVID-19 u sektoru smeštajnih kapaciteta sačinjen je na bazi postojećih dokaza koji se odnose na prenošenje COVID-19 i namijenjen kao uputstvo za objekte kolektivnog smještaja poput hotela i sličnog smještaja, a kako bi zaštitili zdravlje svojih zaposlenih i klijenata.

Neke od smjernica su da se voda mora redovno dezinfikovati, na odgovarajući način prati suđe i veš, čistiti klima urađeje redovno, osigurati ispravnost proizvoda i uređaja za čišćenje i ličnu higijenu, omogućiti dodatne informacije o koronavirusu, itd.

Čitav izvještaj je dostupan na: https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/331638/WHO-2019-nCoV-Hotels-2020.1-eng.pdf

"Individualni, tzv. privatni držaoci smještajnih kapaciteta pozvani su da prate smjernice iz dokumenta u najvećem mogućem obimu. U dokumentu se takođe navodi da predložene mjere treba prilagoditi lokalnom kontekstu, te da može pomoći vlastima nadležnim za javno zdravlje u pripremi odgovora na događaje koji se vezuju za javno zdravlje, a odnose se na hotele i druge oblike smještajnih kapaciteta", navodi se u saopštenju Ministarstva održivog razvoja i turizma.