Rano je sad za nove polise

Unika smatra da su rokovi za zastarijevanje prava na štetu duži od procjene trajanja pandemije, pa ih ne treba produžavati

771 pregleda0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
08.04.2020. 14:19h

Zaključci u vezi s pandemijom koronavirusa se mijenjaju svakog dana i još su nejasni i nedovoljno precizni da bi se mogle sprovesti sveobuhvatne procedure za uvođenje nekih novih vrsta osiguranja i pokrića.

To su kazali za “Vijesti” iz osiguravajuće kuće Unika u odgovoru na pitanje da li aktuelna situacija nameće da se klijentima ponude nove polise.

“Naši proizvodi uključuju razna pokrića i od nekih vanrednih situacija. Nastavićemo da pratimo situaciju i slijedimo najbolju praksu zemalja u regionu da bi klijentima ponudili najbolju uslugu”, kazali su iz Unike.

Razumijevanje za kašnjenje u otplati rata za polise osiguranja i dodatni elektronski kanali za komunikaciju na daljinu, bez dolazaka građana u filijale, neke su stvari koje osiguravajuće kuće imaju za klijente zbog krize koja je izazvana pandemijom koronavirusa, čime su se “Vijesti” bavile nedavno. Lovćen osiguranje je ozvanično da je omogućilo i produžetak rokova za prijavu šteta dok se situacija u državi ne normalizuje.

“Rokovi za zastarijevanje prava na naknadu štete su tri godine za neživotna i pet za životna osiguranja. S obzirom na činjenicu da je rok zastarijevanja prava duži od procjene vremena trajanja mjera smatramo da nije potrebno dodatno produžavati rokove u kojima osiguranik stiče pravo za nadoknadu štete. Ako su osiguranici ranije pretpjeli štetu preporučujemo da prijavu osiguranog slučaja urade ili putem web servisa ili telefonom u najkraćem roku”, objasnili su iz te osiguravajuće kuće.

Unika savjetuje klijentima da prate propisane mjere i ostanu doma, a do proizvoda i usluga mogu doći telefonskim ili elektronskim putem.

“Na sajtu smo kreirali posebnu stranicu na kojoj klijenti mogu dobiti sve informacije o našim servisima na jednom mjestu - online prodavnici, servisima online ili telefonske prijavi štete. Na istoj stranici mogu naći preporuke i savjete u vezi s novonastalom situacijom. S obzirom na aktuelnu situaciju i mjere koje je Vlada uvela, preduzeli smo sve potrebne mjere da bi se kontinuirano obavljale sve poslove aktivnosti i kako bi klijentima bile dostupne usluge”, kazali su iz Unike.

Kompanija nudi mogućnost produženja polise putnog osiguranja klijentima koji su u inostranstvu, na njihov zahtjev, bez obzira na momenat isticanja važeće polise. Ova mogućnost nudi sigurnost građanima koji su u inostranstvu da mogu obezbijediti sebi i članovima svoje porodice adekvatnu zaštitu za slučaj zdravstvenih tegoba ili drugih neugodnosti.

Korisnicima putnog zdravstvenog osiguranja, na raspolaganju je Viber broj za prijavu iznenadne bolesti ili nezgode u inostranstvu: +381 63 36 75 99, kao i Centar za pomoć na broj telefona + 381 11 36 36 955, koje će klijente uputiti u najbližu zdravstvenu ustanovu. Ako se tom prilikom utvrdi da je osiguranik obolio od koronavirusa, dalji zdravstveni tretman vrši se u skladu sa zdravstvenim protokolom te zemlje koja propisuje smještaj I liječenje I sama snosi liječenje oboljelih od COVID 19. Za sve druge medicinske usluge, UNIQA polisa putnog osiguranja se može regularno koristiti na datoj teritoriji, a UNIQA preuzima troškove liječenja.