Milovac: Uputićemo pismo Markoviću za odlaganje rasprave o Zakonu o SPI

Milovac navodi da je koalicija nevladinih organizacija naprije tražila od Ministarstva javne uprave da odloži javnu raspravu, a danas će biti upućeno i otvoreno pismo predsjedniku Vlade

1147 pregleda1 komentar(a)
Dejan Milovac, Foto: PR Centar
09.04.2020. 12:08h

Dejan Milovac iz nevladine organizacije MANS, saopštio je za Boje jutra da će danas koalicija nevladinih organizacija podnijeti otvoreno pismo inicijative premijeru Dušku Markoviću za odlaganje javnih konsultacija o izmjenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

„Koaliciju čini oko 70 predstavnika nevladinih organizacija i medija“, kaže Milovac, ističući da koalicija smatra da je neprihvatljivo da se o ovako važnom Zakonu raspravlja u periodu koji obilježava epidemija koronavirusa.

Kako kaže, koalicija je naprije tražila od Ministarstva javne uprave da odloži javnu raspravu, a danas će biti upućeno i otvoreno pismo predsjedniku Vlade, Dušku Markoviću.

„Zakon donosi jako loša rješenja, na primjer, da političke partije nijesu više obavezne da izvještavaju o svojim finansijama, a zakonom se takođe precizno ne definiše šta predstavlja poslovnu tajnu“, napominje Milovac, dodajući da su se slične odredbe ranije koristile za prikrivanje različitih finansijskih manipulacija i pojave korupcije.

„Očekujemo da će premijer Marković prepoznati važnost ovog zakona za cijelu zajednicu i da će, samim tim, raspravu o ovom zakonu ostaviti za period nakon epidemije“, zaključuje Milovac.