Ujedinjena: Vlast procijenila da je ovo idealan trenutak da se izabere novi mitropolit u skladu sa programom DPS-a

Iz Ujedinjene kažu da je Vlast izdala "na hiljade dozvola za kretanje i obesmišljavanje mjera koje je sama propisala ali trn u oku je Crkva."

5289 pregleda2 komentar(a)
Ujedinjena Crna Gora, Foto: Ujedinjena Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora

Ujedinjena Crna Gora (UCG) saopštila je da je vlast procijenila da je ovo "idealan trenutak da se konačno izabere novi mitropolit u skladu sa Programom DPS-a."

"A idealan bi bio, konačno, onaj koji ne služi u Crkvi, nego, recimo, u kafiću. Na Cvijeti, dan kada je Hristos ušao u Jerusalim, mitropolit Amfilohije je priveden u Centar bezbjednosti - bio je okružen sveštenicima. Poruka je jasna: možemo kako nam volja, možemo da uhapsimo i vladiku! Naravno, razumjeli smo poruku i znamo da je samo "dobar" povod to što je doba Korone, pa se sprječava širenje epidemije? Razumjeli smo i upamtićemo. Proći će i ovo. Obećavamo vam da se nećemo igrati lovca i lovine niti da ćemo biti zečevi, a vi hajkači. Shvatićete vi konačno da je ovo i naša država", rečeno je iz Ujedinjene.

Više sveštenika i građana dovedeno je ranije danas u CB Podgorica radi prikupljanja obavještenja o okolnostima okupljanja ispred vjerskih objekata, rečeno je "Vijestima" ranije iz Uprave policije. Iz Mitropolije crnogorsko-primorske je "Vijestima" ranije rečeno da je među njima bio i Amfilohije.

Iz Ujedinjene kažu da je Vlast izdala "na hiljade dozvola za kretanje i obesmišljavanje mjera koje je sama propisala ali trn u oku je Crkva."

"Trn je koliko god bila korektna, razumna, odgovorna i pružala ruku pomoći državi. Predsjednik nekog opštinskog odbora DPS-a zatečen je u kafiću zaključanom iznutra u vrijeme zabrane izlaska. Nije odgovarao jer zatvoreni kafić nije "javno mjesto"! Da je po DPS planu Mitropolit bi mogao u kafić bez posledica, ali u Crkvu ne može! Iako ne pozivaju na bogosluženja sveštenici i episkop su izgleda odgovorni kada se ispred nekog hrama u dozvoljeno vrijeme pojavi poneki vjernik? Desetine i desetine onih koji svakodnevno u redovima stoje pred bankama, pekarama, marketima, nisu problem jer drže distancu. Ta ista distanca u dozvoljeno vrijeme ne važi pred hramovima ili na otvorenom gdje god, ako se primijeti da se neko krsti", rečeno je iz ove partije.

Iz UCG najoštrije osuđuju "bahato i necivilizovano ponašanje onih koji pendrecima siju strah među normalnim svijetom."

"Razumjeli smo i pamtimo. Sabiramo to kako pravila važe za sve izuzev za vjerujuće ljude. Vidjećemo se uskoro, onda kada mi izađemo iz domova, a vi iz zaključanih kafića i restorana i to sa unutrašnje strane", zaključeno je iz Ujedinjene Crne Gore.