Grčke vlasti zabrinute zbog gomilanja migranata na turskoj obali

Grčka ostrva prošle godine bila su najprometnija tačka ulaska u Evropsku uniju za ilegalnu migraciju, saopštila je evropska pogranična agencija Fronteks

968 pregleda1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlasti u Grčkoj izrazile su zabrinutost zbog okupljanja migranana i izbjeglica na turskoj obali koji planiraju da preko Egejskog mora pređu na grčka ostrva, uprkos ograničenjima kretanja koji su na snazi u obije zemlje radi sprječavanja širenja koronavirusa.

Portparol grčke vlade Stelios Pecas rekao je da su vlasti "primijetile znakove aktivnosti" na obalama Turske.

"Nastavićemo da radimo sve što je potrebno da branimo naša suverena prava i čuvamo granice Grčke i Evrope", rekao je.

Grčka ostrva prošle godine bila su najprometnija tačka ulaska u Evropsku uniju za ilegalnu migraciju, saopštila je evropska pogranična agencija Fronteks.

Turske vlasti ranije su sprječavale migraciju u Evropu u zamjenu za pomoć sirijskim izbejglicama kao dio dogovora sa EU.

Zvaničnici grčkog ministarstva odbrane rekli su da vojska čuva kopnene i morske granice zemlje od kada je Turska optužila EU da se ne pridržava svojih obaveza i poručila da neće više odvraćati ljude koji su se uputili u Evropu.

Višednevni sukobi između pogranične policije i azilanata izbili su na kopnenoj granici između Turske i Grčke u martu, nakon što je turska vlada rekla da više neće sprječavati pokušaje migranata da uđu u Evropu.