Budućnost je njihova

Predstavljamo 10 fudbalera iz najjačih pet liga koji su u aktuelnoj sezoni postali opsesija evropskih giganata

3349 pregleda0 komentar(a)
Mejson Maunt (Čelsi), Foto: Beta/AP

Pandemija koronavirusa je stopirala fudbalski svijet, istovremeno i usporila napredak nekih mladih zvijezda koje su bile dobrom putu da obilježe sezonu 2019/20.

Erling Haland je od anonimusa postao golgeter bez mane, Džejdon Sančo je svima pokazao koliko može, šampionski tim Liverpula je nemoguće zamisliti bez Trenta Aleksander-Arnolda, a veliko je pitanje gdje bi bio Milan da sve ove godine među stativama nije imao Đanluiđija Donarumu...

A ko je od njih naslijedio svjetla velike scene? Predstavljamo 10 fudbalera iz najjačih pet liga koji su u aktuelnoj sezoni postali opsesija evropskih giganata.

PREMIJER LIGA

MEJSON MAUNT - Poznata je priča o tome koliko je Frank Lampard bio prinuđen da pruži šansu mladim igračima, nakon što je Uefa zabranila Čelsiju da bude aktivan u dva prelazna roka. Priliku je čini se bolje od svih iskoristio Maunt, s kojim je Lampard sarađivao u Derbi kauntiju. Mladić koji je rođen u januaru 1999. je tako skrenuo pažnju u dresu „plavaca” da je u 2019. debitovao i za seniorski tim reprezentacije Engleske.

ISMAILA SAR - najmlađi učesnik Kupa afričkih nacija sa Senegalom, ljubimac i zemljak Sadija Manea, sada uzdanica Votforda. Sar je 2016. sa Mecom potpisao prvi profesionalni ugovor, godinu kasnije je pojačao Ren, a ljetos stigao u Premijer ligu. Imao je tada na stolu ponudu Barselone, ali Votford nije štedio novac - 22-godišnjeg krilnog napadača je platio 35 miliona eura i učinio ga najskupljim igračem u istoriji kluba.

BUNDESLIGA

DAJO UPAMEKANO - „proizvod” kompanije Red Bul: bio je u Salcburgu, sada je član Lajpciga i želi ga pola Evrope.

Upamekano ima 21 godinu, ovo mu je četvrta sezona u Bundesligi, a posljednjih 18 mjeseci je i jedan od najcjenjenijih štopera u Njemačkoj. Mančester junajted, Mančester siti, Arsenal, Bajern..., samo su neki od klubova koji su spremni da ga debelo plate.

KAI HAVERC - najmlađi debitant u istoriji njemačkog elitnog ranga, momak koji ima samo 20 godina, a iza kojeg je već mnogo toga. Centar je Bajerovog projekta, a u Njemačkoj ga porede sa klasom koju ima Mesut Ozil. Ali, sa bitnom razlikom - ima ono što fali Mesutu, a to je disciplina na terenu i van njega. Kao takav, veoma je zanimljiv Bajernu...

Kai Haverc (Bajer Leverkuzen)(Foto: Beta/AP)

SERIJA A

DEJAN KULUŠEVSKI - tri utakmice u Atalanti, pa dvadesetak u prvom dijelu ove sezone za Parmu bile su dovoljne da ubijedi Juventus da bez razmišljanja potroši oko 40 miliona eura. Kuluševski je i dalje u Parmi kao pozajmljen igrač, a onda ga na ljeto čeka prelazak u Torino... Rođen je u Stokholmu, 25. aprila puni 20 godina, a nedavno je u kvalifikacijama za Euro debitovao za A tim Švedske.

DUŠAN VLAHOVIĆ - srpski napadač je imao samo 15 godina kada je potpisao profesionalni ugovor sa Partizanom, a u januaru 2018, čim je postao punoljetan, pojačao je Fiorentinu.

Sve više dobija šansu u prvom timu „viole”, dao je šest golova u Seriji A, a pamtiće se fenomenalan pogodak koji je postigao protiv Intera.

PRIMERA

ANSU FATI - ovo je sezona u kojoj se Fati predstavio fudbalskom svijetu. Uradio je mnogo toga dobrog u Barseloni, a sa 17 godina i 40 dana je postao najmlađi strijelac u istoriji Lige šampiona.

Ansu Fati (Barselona)(Foto: Beta/AP)

MARTIN EDEGORD - malo ko sada pamti da je bio najmlađi igrač i strijelac u norveškom prvenstvu, da je najmlađi reprezentativac u istoriji, sve to prije nego je napunio 16 godina. To ga je preporučilo Real Madridu, a sada blista u dresu Sosijedada.

I dalje je zvanično igrač Reala, ali je pitanje ima li za njega mjesta u Madridu, iako mu je tek 21 godina.

LIGA 1

VIKTOR OSIMEN - Lil juri plasman u Ligu šampiona, a pažnju je na sebe skrenuo Osimen, strijelac 13 golova u francuskoj Ligi 1. Nigerijac je bio u Volfsburgu, pa u Belgiji (Šarlroa), a sada sa „mastifima” kao da želi da pokaže da ima kapacitet i za mnogo veće klubove.

MALAN SAR - francuski fudbalski stručnjaci štopera Nice porede sa Samuelom Umtitijem, a i put kroz karijeru bi mogao da im bude sličan. Sar je na meti Barselone, žele ga i Arsenal i Milan. Ima 21 godinu, a već je odigrao više od 100 prvenstvenih mečeva za Nicu.