Već mjesec besplatno dezinfikuju zdravstvene, ali i sve ostale ustanove

“Radimo svakog dana, i vikendom, od 12 do 15 sati, a dešavalo se da nam radni dan traje i po 18 sati"

6793 pregleda2 komentar(a)
Kupili dovoljno sredstava i opreme, Foto: Luka Zeković

Kada je počela sva ova priča sa koronom, krenuli smo volonterski da dezinfikujemo Dom zdravlja, pošte, banke, Centar bezbjednosti, Narodnu kuhinju, Centar za socijalni rad, Crveni krst... gdje god se narod okuplja i gdje su veće gužve. Da to bude naš doprinos u borbi protiv korona virusa.

To je “Vijestima” kazao Krsto Krsmanović, radnik preduzeće “L.E.D.” iz Nikšića.

Zaposleni u tom preduzeću skoro mjesec besplatno dezinfikuju zdravstvene, ali i sve ostale ustanove kojima je, prema odluci Nacionalnog koordinacionog tijela, dozvoljeno da obavljaju djelatnost na teritoriji opštine Nikšić, a gdje se nalazi veći broj osoba.

“Radimo svakog dana, i vikendom, od 12 do 15 sati, a dešavalo se da nam radni dan traje i po 18 sati. Želimo da pomognemo koliko smo u mogućnosti, jer smo zajedno jači“, kaže Krsmanović dok se sprema sa kolegama da dezinfikuje Dom zdravlja.

Firma “L.E.D” postoji skoro tri godine, broji šest radnika, a njih četvorica su svakodnevno po terenu.

“To je odluka svih zaposlenih. Odlučili smo da pomognemo onako kako znamo i možemo. Ono što smo imali od opreme i sredstava smo poklonili, a dezinfekciju ćemo obavljati sve dok imamo sredstava i zdravlja. Prije nego što je sve ovo počelo kupili smo dovoljno sredstava i opreme i nadamo se da ćemo iz ove bitke, svi zajedno, brzo izaći kao pobjednici”, kazao je vlasnik kompanije Neđeljko Damjanović.

Krsmanović kaže da su svuda rado viđeni gosti i da zahvalnosti i pohvala ne fali. Ni umora, mada se niko od njih ne žali. Možda jedino što su psihički opterećeni jer, bez obzira na zaštitu, ne mogu a da ne razmišljaju o bezbjednosti svojih porodica.

Sa akcije dezinfekcije u Nikšiću(Foto: Luka Zeković)

“Nije svejedno, iako imamo uniforme i zaštićeni smo. Poslije svakog izlaska vršimo dekontaminaciju odijela. Imamo posebne uniforme u firmi, druge u magacinu, ali opet nije svejedno, jer najteže se boriti sa nevidljivim neprijateljm. Baš zbog toga, nije lak san ni kada zaspimo. A što se porodica tiče, maltene nas ne gledaju. Mada nijesmo ni poželjni ni onda kada dođemo kući“, sa osmijehom kaže Krsto.

Osim ustanova, redovno dezinfikuju i ulaze u kojima stanuju osobe inficirane novim koronavirusom ili ulaze gdje je osoba, koja je pozitivna na virus, imala kontakte. Za dezinfekciju isključivo koriste sredstva odobrena od Instituta za javno zdravlje.

"Imamo dovoljno sredstava i još nam korona ne može ništa. Borimo se da što bolje odradimo posao. Nijesmo finansijski jaki, pa valjda zato imamo ‘jako’ srce“, poruči Krsmanović.