"Politiko": Šale su prestale, ton Kremlja je potpuno drugačiji

"Politiko" piše da kritičarima nije promaklo Putinovo odsustvo iz javnog života od početka izbijanja pandemije

6480 pregleda5 komentar(a)
Moskva, Foto: Reuters, Reuters

Kada je Rusija zvanično bilježila samo jednu smrt od koronavirusa u drugoj polovini marta, ruski predsjednik Putin uvijeravao je naciju da je situacija pod kontrolom.

Ali, sada su šale prestale, ton Kremlja je potpuno drugačiji, a prisutne su i brojne spekulacije o Putinovom nepojavljivanju u javnosti za vrijeme pandemije, piše "Politiko".

Briselski portal navodi da je 21. marta, kada je u Rusiji bilo 253 potvrđenih slucajeva i samo nekoliko dana nakon što je Putin uvjeravao naciju da je sve pod kontrolom, voditeljka emisije na nacionalnoj televiziji predstavila gosta obučenog u zeleno, sa kapom sa šiljcima.

"Pa, kada ste prvi put stigli u Moskvu?", pitala je gosta, obraćajuci mu se kao da je patogen korone.

Sada su šale prestale, a ton Kremlja je potpuno drugačiji, navodi "Politiko".

Putin je upozorio da se situacija "praktično mijenja svakodnevno i, nažalost, ne na bolje".

"Politiko" piše da kritičarima nije promaklo Putinovo odsustvo iz javnog života od početka izbijanja pandemije.

Predsjednik Rusije zvanično boravi na imanju u svojoj rezidenciji u moskovskom predgrađu u Novo-Ogarjovu, gdje se u potpunosti posvetio sanaciji ekonomske krize, a građani su mogli da ga vide putem video-konferencija i televizijskih obraćanja.

Pojedini kritičari, kako dodaje briselski portal, sumnjaju da su Putinova obraćanja naciji unapred snimljena, a zatim emitovana po potrebi na javnim servisima.

Putin je cijeki april proglasio neradnim mjesecom, ali nije želio da proglasi vanredno stanje.

Rekao je privatnim kompanijama da i dalje plaćaju svoje zaposlene, ali nije ponudio značajnu državnu podršku, prebacujući odgovornost na regionalne zvaničnike, piše dalje "Politiko" i dodaje da su nedugo poslije tog Putinovog govora, tri regionalna guvernera napustila svoja mjesta.

U Rusiji je i dalje manji broj prijavljenih slučajeva koronavirusa nego u mnogim zapadnim zemaljama sa daleko manjim brojem stanovnika, ali je došlo do naglog porasta od 23. marta, kada je Ministarstvo zdravlja uklonilo birokratsku prepreku koja je ljekarima otežavala verifikaciju pozitivnih testova.

Kremlj je potvrdio da su bolnice doživele "ogroman priliv" zaraženih pacijenata.

Na snimcima koji kruže društvenim mrežama vide se nepregledne kolone vozila hitne pomoći ispred bolnica, a jedan vozač je rekao da je čekao u redu 12 sati, dodaje "Politiko".