Njemačka ublažila mjere: Omogućen rad prodavnicama automobila i knjižarama

Vlasnici trgovina moraju osigurati dovoljan razmak između kupaca i spriječiti stvaranje gužvi ili redova

2140 pregleda0 komentar(a)
Detalj iz Njemačke, Foto: Beta/AP

U Njemačkoj stupaju na snagu ublažene mjere u borbi protiv pandemije koronavirusa koje, među ostalim, omogućavaju rad manjim trgovinama.

U skladu s mjerama koje su prošle nedjelje dogovorile vlada i savezne pokrajine, od ponedjeljka je dozvoljen rad trgovinama manjim od 800 kvadratnih metara bez obzira na ponudu.

Osim toga je, bez obzira na veličinu, omogućen rad prodavnicama automobila i bicikala te knjižarama.

Vlasnici trgovina moraju osigurati dovoljan razmak između kupaca i spriječiti stvaranje gužvi ili redova.

Mjere ograničavanja socijalnih kontakata, koje uključuju zabranu izlaska iz kuće osim u slučajevima opravdanog razloga, kao što je odlazak u trgovinu i kod doktora, i zabrana svih putovanja koja nisu poslovne svrhe ostaju na snazi do trećeg maja.

Nošenje zaštitnih maski u javnosti nije obvezno, ali se "izričito preporučuje". U nekim dijelovima Njemačke, poput savezne pokrajine Saske, ali i u gradovima poput Volfsburga i Jene, nošenje maski je obavezno.

Njemački ministar privrede i član kriznog kabineta Angele Merkel Peter Altmajer izrazio je zabrinutost zbog različitih pristupa vezano uz dogovorene mjere zaštite zavisno o saveznoj pokrajini.

"Ne smijemo sad trčati unaokolo i birati pojedinačne mjere. Ako sada sačuvamo prisebnost, možemo izbjeći drugi talas zaraze. Zato je važno da federalne jedinice djeluju jedinstveno", kritikovao je Altmajer različite pristupe u saveznim pokrajinama u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika Bild.

Mjere dogovorene prošle nedjelje zapravo su preporuke. Odluka o konkretnom provođenju mjera je u nadležnosti pojedinih saveznih pokrajina.

Iako mjere preporučuju otvaranje škola tek od četvrtog maja, u nekim saveznim pokrajinama poput Berlina, Brandenburga i Saske bi nastava za polaznike viših razreda srednjih škola mogla započeti već ove nedjelje.

U Saskoj je isto tako, za razliku od ostalih saveznih pokrajina, dozvoljeno održavanje vjerskih obreda uz pridržavanje pravila razmaka. Katolička crkva Njemačke je prošle nedjelje žestoko kritikovala odluku da se do početka maja zabrani održavanje vjerskih obreda.

Prema podacima Epidemiološkog instituta Robert Koh, u Njemačkoj je do ponedjeljka zabilježeno 141.672 slučaja zaraženih koronavirusom, što je 1.775 više nego dan prije. Od posljedica zaraze su umrle 4404 osobe, a 91.500 pacijenata se smatra izliječenima.

Njemačka vlada i predstavnici saveznih pokrajina raspravljaće 30. aprila o mjerama nakon trećeg maja.