Eraković: Mjere za škole i vrtiće nećemo još uvijek ublažiti

"Svi pacijenti sa Infektivne klinike su dobrog su opšteg stanja, stabilni, i očekuju se njihovo retestiranje", rekao je direktor KCCG

49659 pregleda30 komentar(a)
Senad Begić i Jevto Erakovic, Foto: PR Centar
20.04.2020. 17:53h

Otvaranje škola i vrtića neće biti mjere koje će se prve razmatrati.

To je saopštio direktor Kliničkog centra Crne Gore Jevto Eraković.

"Nećemo ići sa mjerama koje u prvom planu mogu predstavljati rizik. Škole i vrtiće neće biti prvi na razmatranju'", kazao je Eraković.

"Dva pacijenta na respiratoru, stanje jednog komplikovano i teško"

Eraković je kazao da je u KCCG hospitalizovano 17 pacijenata.

"Svi pacijenti sa Infektivne klinike su dobrog su opšteg stanja, stabilni, i očekuju se njihovo retestiranje. Mnogi imaju po jedan negativan nalaz. Otpuštena su dva pacijenta, a dva su na respiratoru. Stanje jednog pacijenta kompilkovano i teško", rekao je Eraković.

On je kazao da su se građani Crna Gora je pokazali kao odgovorni.

"Da nije bilo njih ne bismo imali ovakve rezultate", rekao je direktor KCCG.

Pozvao je građane da nastave sa istim ponašanje, kako se ne bi anulirao dosadašnji rezultat.

Situacija pod kontrolom, potreban oprez

Komentarišući najavljeno postepeno uvlažavanje mjera, Eraković je kazao da Crna Gora, kao i svi, treba da razmišlja o tranzicionom periodu.

Jevto Eraković(Foto: PR Centar)

''Imali smo konsultaciju danas i analizirali smo situaciju prije zasijedanja NKT. Obavili smo razgovore i sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i jasno je da sve zemlje u sličnoj poziciji kao i Crna Gora moraju da razmišljaju o tranzicionom periodu ukidanje mjera. Kao jedna odgovorna institucija Nacionalni koordinacioni tim je pokazao odgovornost u donošenju, pa će tako i u ublažavanju mjera. Ublažavanje mjera ne znači i njihovo nepoštovanje. Dakle kada ih građani shvate kao nepoštovanje moraćemo da se vratimo u situaciju koju ne želimo. Očekujem da će kao što su i sada pokazali odgovornost, tako biti i sa ublažavanjem mjera. Rezultati rada će biti vidljivi samo ako poštujemo mjere koje su na snazi'', kazao je Eraković.

"Dvije medicinske sestre i jedan medicinski tehničar pozitivni na covid-19"

Eraković je kazao da su na koronavirus pozitivne dvije medicinske sestre i jedan medicinski tehničar.

"Zdravstveni radnici su u prvoj liniji borbe i u neposrednom kontaktu sa pacijentima. U ovom periodu smo izvršili testiranje na svim klinikama i naše 2 medicinske sestre i jedan medicinski tehničar su pozitivni na covid 19. Zahvaljujući mjerama koje smo preduzeli obezbijedili smo im na vrijeme smještaj koji koriste, nisu sa prijateljima i porodicom, u izolaciji su. Nemaju komplikovanu kliničku sliku i dobro se osjećaju. U okviru KCCG imamo ispod 0,2 odsto zaraženih u odnosu na ukupan broja zaposlenih. Cilj je da nemamo ni jednog ali je jasno da je nemoguće izvršiti stopostotnu zaštitu. Medicinski radnici svjesno ulaze u rizik i bitno je da građani poštuju mjere", rekao je direktor KCCG.

Dodao je da je u bolnici u Baru devet pacijenata od kojih četvoro djece i da su svi stabilno.

"Uu Beranama je jedan pacijent i u Nikšiću osam pacijenata", rekao je Eraković.

Zamjenik direktora Instituta za javno zdravlje, Sedan Begić rekao je da je epidemiološka situacija je pod kontrolom i daje za očekivati da će se tako i nastaviti.

Senad Begić(Foto: PR Centar)

"Ipak, sa ovakvim virusom se ništa ne zna. Trudili smo se uvijek da idemo korak ispred i koristimo sve podatke koji su nam dostupni iz svih oblasti širom svijeta", rekao je Begić.

On je na pitanje da li je i kada epidemiološka kriva počela da pada kazao:

"'Pik smo imali 3. aprila i od tada imamo postepen pad slučajeva obolijevanja".

Razmatraju popuštanje mjera u Vrelima Ribničkim

Kazao je i da je situacija u Vrelima Ribničkim zadovoljavajuća.

"Nije utvrđeno sekundarno obolijevanje. Ovo zarište je pod apsolutnom kontrolom i kandidovano je za razmatranje o popuštanju mjera".

Begić je rekao i da je prisustvo asimptomatskih prenosilaca u Crnoj Gore oko 20 odsto.

"Osobe koje su identifikovane kao mogući oboljeli, se preko kol centra upućuju da automobilom dođu do Kliničkog centra gdje se testiraju na koronavirus", kazao je on.

Begić je rekao da je stopa urađenih testova u Crnoj Gori gotovo 8.000 na milion.

"Imamo dovoljno testova. Na svijetu ima oko 100 kompanija koje su izašle sa komercijalnim dostupnim testovima za utvrđivanje antittijela. Ni jedan od njih nema odgovarajuću specifičnost i senzitivnost. Treba da prođe vrijeme da bi njihov kvalitet bio zadovoljavajući. Svjetska zdrqavstvena organizacija i druge organizacije širom svijeta iskazuju dozu obazrivosti kada se radi o tumačenju ovih testova. Kada budemo sigurni u njihovu tačnost krenućemo sa takvom vrstom testiranja'', pojasnio je Begić.