Sirene se oglasile širom Izraela povodom Dana sjećanja na holokaust

Zato su ove godine Izraelci na prodoran zvuk sirene stali mirno u svojim sobama i na balkonima

583 pregleda0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
21.04.2020. 10:23h

Sirene su se danas oglasile širom Izraela tačno u 10 sati po lokalnom vremenu u znak sjećanja na žrtve holokausta i označile početak ceremonija povodom Dana sjećanja u sjenci pandemije koronavirusa.

Na zvuk sirena uobičajeno je da na dva minuta pješaci zastanu na ulicama, autobusi, kamioni i automobili se zaustave, a vozači izađu iz vozila i stanu pored puta pognutih glava. Ove godine međutim ulice su bile skoro prazne, kafei i restorani koji se zatvaraju na ovaj dan, davno su zatvoreni zbog zaraze.

U Izraelu su uvedena mnogobrojna ograničenja kako bi se zaustavilo širenje virusa od koga je preminulo više od 180 ljudi, a četvrtina zemlje je prestala da radi.

Zato su ove godine Izraelci na prodoran zvuk sirene stali mirno u svojim sobama i na balkonima. Dan sjećanja na holokaust je jedan od najtužnijih dana u izraelskom kalendaru.

Preživjeli prisustvuju ceremonijama sjećanja, pričaju šta su doživjeli mladim ljudima i učestvuju u komemorativnim marševima u bivšim koncentracionim logorima širom Evrope. Umjesto toga usled krize nastale zbog zaraze preživjeli su ostali u svojm stanovima i domovima za stare.

Centralna ceremonija kojoj obično prisustvuju hiljade ljudi u Memorijalnom centru Jad Vašema je unaprijed snimljena bez publike i sinoć je emitovan snimak. Muzej u Jad Vašemu je zatvoren zbog ograničenja javnih okupljanja, pa su izložbe prikazane "onlajn".

Uz Jad Vašem institucije, počev od izraelskog parlamenta, Kneseta i Memorijalnog muzeja holokausta SAD dogadjaje povodom Dana sjećanja prenose takođe "onlajn", navodi AP.

Izraelska ambasada u Berlinu organizovala je ceremoniju na hebrejskom i englekom uz molitvu za mrtve.

Imajući u vidu da pandemija posebno pogađa starije stanovnike Izraela i preživjele u holokaustu oni su se našli možda u sličnoj situaciji kao u Drugom svjetskom ratu, sami i u strahu od nepoznatog.

Nekima je trenutna izolacija i utisak opasnosti podstakao sjećanja na ratno iskustvo.

Drugi međutim odbacuju svako poređenje patnji u vreme Drugog svetskog rata kada su nacisti i njihovi saradnici ubli 6 miliona Jevreja.

Oko 180.000 preživelih u holokaustu danas živi u Izraelu, a otprilike još isto toliko njih širom sveta.

Prva izraelska žrtva korona virsa bio je čovjek koji je pobegao od nacista u Drugom svjetskom ratu, a najmanje pola preminulih od 14 korisnika zaraženog doma za stare u gradu Berševi na jugu Izraela bili su preživjeli u holokastu.

Jad Vašem je pozvao javnost da kod kuća učestvuje u ceremoniji čitanja imena žrtava holokausta snimljenoj na video.

"Iako su okolnosti ove godine jedinstvene poruka je ista. Nikada nećemo zaboraviti njihova imena", rekao je predsjednik Jad Vašema Avner Šalev.