GRECO: Virus ne smije ugroziti odgovornost, rizik od korupcije ne potcenjivati

GRECO izdao smjernice članicama, poručuje da je zdravstveni sektor posebno osjetljiv

875 pregleda1 komentar(a)
Ne dozvoliti da virus ugrozi naše vrijednosti i standarde: Mrčela, Foto: RE

Grupa država za borbu protiv korupcije (GRECO) Savjeta Evrope upozorila je juče na rizike od korupcije tokom pandemije kovid-19, posebno u sektoru zdravstva.

“Kako se zemlje suočavaju sa nespornim vanrednim situacijama, koncentracijom ovlašćenja, smanjenjem osnovnih prava i sloboda, a kako se velike količine novca ulivaju u privredu da bi se ublažila kriza (sada i u bliskoj budućnosti), rizik od korupcije ne bi trebalo potcijeniti”, poručuje GRECO u smjernicama članicama, među kojima je i Crna Gora.

Navode i da je transparentnost u javnom sektoru jedno je od najvažnijih sredstava za sprečavanje korupcije, bez obzira na oblik.

“Potreba za redovnim i pouzdanim informacijama iz javnih institucija je od presudnog značaja u vanrednoj situaciji. To se odnosi na širenje i rizike od pandemije, ali i na hitne mjere koje su preduzete kao odgovor na pandemiju. Ne treba dozvoliti da koronavirus ugrozi naše vrijednosti i naše standarde, uključujući transparentnost i odgovornost. Digitalne informacione platforme poput portala za transparentnost su vrijedne alatke za sprečavanje korupcije i instrumenti za zaštitu vladavine prava”, naveo je predsjednik GRECO Marin Mrčela.

Smjernice se odnose na aspekte zdravstvenog sektora koji su skloni korupciji kao što su sistem javnih nabavki, primanje mita u uslugama povezanim sa medicinom, korupcija u istraživanju i razvoju novih proizvoda (R&D), sukob interesa i lobiranje, prevare vezana za kovid-19. One takođe obuhvataju i privatni sektor gde je rizik od korupcije jednako visok.

“Mito u zdravstvu čini medicinske usluge skupljim i manje kvalitetnim. Dovodi do nejednakog pristupa medicinskoj njezi, posebno ugroženima. Takođe, potkopava poverenje pacijenata u zdravstvene usluge i može nanijeti ozbiljnu štetu pojedincima (npr., korišćenjem nestandardnih medicinskih proizvoda). Uz to, narušava konkurenciju i ima ozbiljne finansijske posljedice za osiguranike, a samim tim i za državni budžet”, ocijenjuje GRECO.

Podsjećaju da Rezolucija 1946 (2013) Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope o „jednakom pristupu zdravstvenoj zaštiti“ poziva države članice da „uvedu mjere za borbu protiv korupcije u zdravstvenom sektoru, u uskoj saradnji sa GRECO.

“GRECO je spreman da podrži svoje članove u tom pogledu, uključujući i nedavno razvijena savjetodavna sredstva”, poručili su u smjernicama.

Ključna je nadzorna uloga nad vladom

GRECO ocjenjuje na ključnu nadzornu ulogu zakonodavne i sudske vlasti, ali i ombudsmana, antikorupcijskih agencija i drugih specijalizovanih tijela koja se bave korupcijom, kao i civilnog društva.

Kako navode, mediji imaju posebnu ulogu i specifičnu odgovornost, a posebno je potrebno obezbijediti zaštitu zviždača. Oni podsjećaju da u sadašnjoj situaciji izvršna vlast ima najveća ovlašćenja.