Mašine ušle u nikšićki kvart

Neasfaltirani prostori oko zgrada, nesređena atmosferska i fekalna kanalizacija, nepostojanje parking prostora, nedostatak zelenih površina, slabo osvjetljenje, samo su neki od problema sa kojima su se susretali stanari Željezarinih zgrada koja, kako su to više puta isticali, nikada nijesu tehnički primljene, a zbog nekvalitetne gradnje i neispitanog terena su, prema njihovim tvrdnjama, “potonule” pola metra

8367 pregleda5 komentar(a)
Počelo uređenje kvarta, Foto: Svetlana Mandić

Decenijama se čekalo da kvart u nikšićkoj Staroj varoši bude sređen i konačno su počeli radovi na njegovom uređenju.

Lokalna uprava je početkom decembra sa nikšićkom kompanijom “Mehanizacija i programat” potpisala ugovor o izvođenju radova u tom kvartu, a ukupna vrijednost, sa obračunatim PDV-om, je oko 335 hiljada eura. Podizvođač je kompanija “Ramel”, takođe iz Nikšića, dok je rok za završetak radova, ukoliko se ne dese okolnosti na koje izvođač ne može da utiče, šest mjeseci.

Radovi su nedavno počeli, a stanari četiri Željezarine zgrade, izgrađene sredinom pedesetih godina prošlog vijeka, ne kriju zadovoljstvo što će konačno dobiti sređen kvart. “Vrijeme je više da i nas sunce ogrije.

Iskreno, mislili smo da nećemo skoro vidjeti mašine u našem kvartu jer obećanja nije falilo”, kazao je jedan od stanara.

Neasfaltirani prostori oko zgrada, nesređena atmosferska i fekalna kanalizacija, nepostojanje parking prostora, nedostatak zelenih površina, slabo osvjetljenje, samo su neki od problema sa kojima su se susretali stanari Željezarinih zgrada koja, kako su to više puta isticali, nikada nijesu tehnički primljene, a zbog nekvalitetne gradnje i neispitanog terena su, prema njihovim tvrdnjama, “potonule” pola metra. Čim bi pale prve kiše stanarima je bio onemogućen ulazak u podrume, a i do ulaza su teško stizali.

Uporedo sa radovima koje izvodi firma “Mehanizacija i programat”, odnosno podizvođač, kompanija “Ramel”, Javno preduzeće Vodovod i kanalizacija izvodi radove na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže.

Odlukom o budžetu Opštine Nikšić za ovu godinu, koji iznosi 23,96 miliona eura, za izgradnju ulica, gradskih kvartova i saobraćajnica planirano je oko million eura (radovi na ulicama 49, Milice Vučinić, Janka Vukotića, parkinzima kod Doma revolucije, u Ulici Radoja Dakića i na Bulevaru 13. jul i kvartovima Stara varoš, iza “Vračara“ i Humci).