Damjanović: Pravo na podršku vlade imaju samo registrovani poljoprivrednici i ribari

„Danas kreće isplata avansnih premija u iznosu od 80 posto. Realizacija programa je počela. Riječ je o isplati podrške po grlu stoke u stočarskoj proizvodnji i po hektaru obradive površine. Ovom podrškom koja iznosi preko 3,3 miliona eura obuhvaćeni su svi poljoprivredni proizvodjači koji su prošle godine ostvarili pravo na podršku"

653 pregleda1 komentar(a)
Damjanović, Foto: Printscreen

Pravo na podršku vlade imaju samo registrovani poljoprivrednici i ribari, dok ostali nemaju pravo, saopštila je pomoćnica ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Radana Damjanović u Bojama jutra.

„Danas kreće isplata avansnih premija u iznosu od 80 posto. Realizacija programa je počela. Riječ je o isplati podrške po grlu stoke u stočarskoj proizvodnji i po hektaru obradive površine. Ovom podrškom koja iznosi preko 3,3 miliona eura obuhvaćeni su svi poljoprivredni proizvodjači koji su prošle godine ostvarili pravo na podršku. Obračunata je podrška na osnovu spiskova ministarstva poljoprivrede i prava ostvarenih u 2019-oj godini, a prema uslovima i kriterijumima iz ovogodišnjeg budžeta. Kriterijumi i uslovi su mnogo povoljniji, a sredstva veća. Danas ovom isplatom smo premašili ukupni iznos cijelokupne podrške od prošle godine, ostatak premija, odnosno 20 % računam da će biti isplaćena u rokovima utvrđenim agrobudžetom u trećem ili četvrtom kvartalu ove godine “, rekla je Damjanović.

Komentarišući višak proizvoda koji trenutno proizvođači nemaju gdje da se plasiraju pomoćnica Damjanović je poručila svim proizvođačima ukoliko imaju nekih nedoumica da se jave Ministarstvu poljoprivrede.

„Naši poljoprivredni proizvođači se uvijek interesuju kako da prodaju i plasiraju svoje proizvode. Predlažem proizvođačima da ako imaju problema oko viška proizvoda kontaktiraju Ministarstvo poljoprivrede. Za sada nemamo prijavljen višak proizvoda“, istakla je Damjanović.

Mjere agrarne politike su koncipirane tako da poljoprivredni proizvođači snaže svoju konkuretnost i kvalitetom i količinom nađu mjesto na tržištu, dodala je.

Posebnim programom podrške planirana je jednokratna pomoć privrednim ribarima koji su nosioci dozvole, a kada su poljoprivrednici u pitanju samo korisnicima staračkih naknada .

Od donošonja prvih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela, pažnja Ministarstva poljoprivrede je bila posebna. „Najvažnije od svega da se poljoprivredna proizvodnja nesmetano razvijala. Nije bilo problema u snabdjevanju repro-matrijalom, poljoprivredne apoteke su radile“, istakla je pomoćnica Damjanović.

Poljoprivrednici treba da anstave sa proizvodnjom.