Berane: NVO Udruženje za podršku Roma i Egipćana uputila apel za pomoć RE zajednici

Predsjednik te asocijacije Sultan Beća zahvalio se Centru za socijalni rad iz ovog grada, koji je dodijelio higijenske pakete za 84 porodice

697 pregleda0 komentar(a)
Riversajd, Foto: Tufik Softić

Nevladina organizacija "Udruženje za podršku Roma i Egipćana" iz Berana uputila je molbu „svim ljudima dobre volje i velikog srca da pomognu pripadnicima RE zajednice u Beranama, kako bi se lakše prebrodila teška situacija u kojoj se svi nalaze”.

Predsjednik te asocijacije Sultan Beća zahvalio se Centru za socijalni rad iz ovog grada, koji je dodijelio higijenske pakete za 84 porodice.

On je kazao da je organizacija "Help" takođe pomogla dva puta svim pripadnicima RE populacije, te obezbijedila pakete hrane i higijene za sve Rome i Egipćane u Beranama.

“Donacija je obezbijeđena od Evropske unije posredstvom organizacije Help. Takođe, organizacija Help je donirala pametne telefone za svu djecu iz škole "Radomir Mitrović" koji nijesu imali takve telefone, pa je dodijeljeno 30 telefona, čime su djeca uključena u proces nastave na daljinu. U ovoj akciji, veliki doprinos da se to realizuje i ostvari dala je sama škola ,,Radomir Mitrović,, koja je i sama prije dobijanja telefona preko medijatora dostavljala štampani materijal za učenje, dokazujući koliko je značajno obrazovanje i angažovanje svih njenih resursa u situaciji u kojoj se nalazimo povodom pandemije Covid 19", kazao je Beća.

On je podsjetio da je preko Islamske zajednice obezbijeđen je hljeb za porodice iz Riversajda i Rudeša, za 30 dana dok je nevladina organizacija EPECA iz Slovenije, obezbijedila 20 paketa higijene za učenike iz škole ,,Radomir Mitrović.

“Želimo da se zahvalimo i poznatoj humanistkinji Anisi Begović Dženefendić koja je posredstvom svoje humanitarne organizacije Hasene obezbijedila 12 paketa hrane za najugroženije porodice u naselju Riversajd. Posebnu zahvalnost iskazujemo prema našim volonterima kojih ima oko 60 i koji nesebično pomažu u svim akcijama pomoći”, rekao je Beća.

Kako je kazao, Udruženje za podršku Roma i Egipćana će nastojati da aktivno participira u društvu na svim nivoima kako bi se poboljšao položaj RE zajednice koja je dodatno pogođena pandemijom, “pa je potrebno da se i dalje poboljša položaj ove populacije iz razloga što se sada veoma loše živi, ne može se raditi ni privatno, a većina primaju materijalno obezbjeđenje, te je to jedini izvor prihoda”.