"Fudbaleri imaju male šanse da umru": Predsjednik Brazila opet izazvao polemike

Većina fudbalskih turnira u Brazilu je suspendovana od 15. marta

670 pregleda0 komentar(a)
Bolsonaro, Foto: AP

Brazilski predsjednik Žair Bolsonaro želi da se fudbalska takmičenja ponovo pokrenu, uprkos velikom broju slučajeva koronavirusa u toj zemlji.

Većina fudbalskih turnira u Brazilu je suspendovana od 15. marta. Brazilski šampionat je trebalo da počne u maju, ali je to sada malo vjerovatno jer je ta zemlja postala epicentar korona virusa u Latinskoj Americi sa više od 6.000 smrtnih slučajeva. Ljekari su naveli da se vrhunac pandemje očekuje za dvije sedmice.

"Mnogo je ljudi u fudbalu koji su naklonjeni povratku jer nezaposlenost kuca i na vrata klubova... I da se zaraze virusom, fudbaleri imaju male šanse da umru zbog svog fizičkog stanja, jer su sportisti", rekao Bolsonaro za lokalni radio.

Brazilski predsjednik, jedan od rijetkih svketskih lidera koji i dalje umanjuje rizike od koronavirusa, rekao je da će njegov novi ministar zdravlja predložiti da se utakmice vrate bez navijača na stadionima.

"Odluka o ponovnom pokretanju fudbala nije moja, ali možemo pomoći", rekao je Bolsonaro i dodao da je razgovarao sa trenerom Gremija koji mu je prenio da igrači i dalje brinu zbog virusa.

Suskedna Argentina je već otkazala ostatak sezone.

Brazilska fudbalska konfederacija je ranije ove nedjelje saopštila da se takmičenja trebaju nastaviti tek kada to bude bilo moguće, uz "bezbjednost i zdravstvenu zaštitu za sve koji su uključeni".

Direktor Sao Paula Rai rekao je da se njegov klub protivi nastavku takmičenja tokom pandemije. Pozvao je i na Bolsonarovu ostavku zbog "neodgovornog" upravljanja krizom.

"Želimo da se vratimo u pravo vrijeme, u skladu sa preporukama i postepeno", rekao je on.