Južna Koreja: Kim nije imao operaciju

Sjeverna Koreja je saopštila u juče da je Kim prisustvovao otvaranju fabrike đubriva u blizini Pjongjanga u petak, što je bilo njegovo prvo pojavljivanje u javnosti poslije 20 dana

3045 pregleda0 komentar(a)
Snimak navodnog obilaska fabrike, Foto: AP, AP

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un nije bio podvrgnut operaciji ili bilo kojoj drugoj medicinskoj intervenciji, rekao je danas visoki južnokorejski zvaničnik, povodom spekulacija o Kimovom zdravlju koje i dalje traju čak i poslije njegovog pojavljivanja u javnosti.

Sjeverna Koreja je saopštila u juče da je Kim prisustvovao otvaranju fabrike đubriva u blizini Pjongjanga u petak, što je bilo njegovo prvo pojavljivanje u javnosti poslije 20 dana.

Dok su video snimci na kojima Kim otvara fabriku, koje su objavili sjevernokorejski državni mediji, zaustavili nagađanja da je možda teško bolestan ili je čak umro, neki mediji su nastavili da se bave zdravljem sjevernokorejskog lidera, navodeći da mu je hodanje izgledalo malo ukočeno u fabrici.

Južna Koreja je fokusirana na događaje u Sjevernoj Koreji, jednoj od najzatvorenijih zemalja svijeta, bez slobode medija, ali kada su se posljednje nedjelje pojavile glasine o Kiminom zdravlju, vlada Južne Koreje odlučno ih je odbacila kao neutemeljene i tvrdila da na Sjeveru nema neobičnih aktivnosti.

Kim je i ranije nestajao iz javnosti na duže vrijeme, pa se tako 2014. godine poslije šestonedjeljnog odsustva pojavio hodajući uz pomoć štapa i koristeći električna kolica.

Na snimcima koje je Sjeverna Koreja dostavila u subotu, vidi se da Kim opet koristi električna kolica slična onima iz 2014. godine, kada je objavljeno da je povrijedio zglob.

Kim (36) je preuzeo vlast u Sjevernoj Koreji nakon smrti svog oca u decembru 2011. godine i treća je generacija iz svoje porodice koja vlada tom zemljom sa nuklearnim oružjem.