Kusovac i saradnici ipak sebi povećali plate

Evidencija Agencije za sprečavanje korupcije, ali i Opštine Tivat, potvrđuje ranije pisanje “Vijesti”, koje su iz Opštine nazvali senzacionalističkim i zatražili izvinjenje...

8182 pregleda7 komentar(a)
Kusovac, Foto: Siniša Luković
04.05.2020. 21:27h

Javno dostupni podaci iz imovinskih kartona i evidencija objavljena na sajtu lokalne uprave, pokazuju da su lokalni javni funkcioneri Tivta prošle godine ipak povećavali sebi osnovne plate.

To demantuje zvanične tvrdnje administracije gradonačelnika dr Siniše Kusovca (DPS) koja je prije nekoliko mjeseci, kada su “Vijesti“ objavile podatke o značajnom uvećanju bruto i neto troškova iz gradskog budžeta za plate lokalne administracije, to oštro negirali i čak zatražili izvinjenje novinara, zbog navodne “pričinjene štete ugledu javnih funkcionera“.

“Primanja lokalnih funkcionera u Tivtu, u odnosu na nekoliko mjeseci ranije, nisu porasla uopšte, a pogotovo ne ‘značajno’, kako se navodi u vašem senzacionalističkom tekstu. Plate nisu porasle, iskazane su u bruto iznosu (a ne kao ranije u neto) i očekujemo izvinjenje novinara”, naveli su, između ostaloga, tada u reagovanjima iz Kusovčeve administracije.

Zarade ipak uvećane(Foto: Siniša Luković)

Oni su zbog tog teksta “Vijesti“ stavili u svojevrsnu blokadu, jer od početka godine gotovo da uopšte ne odgovaraju na novinarska pitanja.

Tivatski gradonačelnik i njegovi saradnici do danas nisu dobili traženo izvinjenje, iz prostog razloga što su tvrdnje iz njihovih reagovanja netačne. To se pokazalo nakon što su, po sili zakona, objavljeni podaci iz imovinskih kartona nekolicine lokalnih javnih funkcionera na sajtu Agencije za prječavanje korupcije, ali i iz samih evidencija o primanjima tivatskih funkcionera koji su, zaključno sa januarom ove godine, objavljivani na sajtu Opštine. Od tada do danas, međutim, Opština Tivat ne objavljuje evidencije o platama lokalnih javnih funkcionera, iako je to njena obaveza prema Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, koji propisuje da su “podaci o zaradama, naknadi zarada i drugim primanjima zaposlenih dostupni javnosti, u skladu sa zakonom“.

Podaci iz imovinskog kartona potpredsjednika Opštine Tivat Ilije Janovića (HGI) pokazuju da je on tokom prve dva mjeseca prošle godine primao platu od 1.012 eura, da bi ona u martu porasla na 1.019, a u decembru na skoro 1.200 eura.

Sekretarka za upravu i društvene djelatnosti Dubravka Nikčević (DPS) primala je tokom većeg dijela godine 1.081 euro, da bi joj u decembru primanja porasla na 1.292 eura.

Osnovna plata sekretarke za finansije i ekonomski razvoj Rajke Jovićević (DPS) lani je varirala od 1.110, preko 1.227 i 1.350 do čak 2.803 eura.

Zavisno od mjeseca, plata komandira Službe zaštite i spasavanja Opštine Tivat Zorana Barbića (DPS) kretala se u iznosu od 1.270 do 1.539 eura.

Plata rukovoditeljke Slušbe za javne nabavke Milene Ćipranić (DPS) neznatno je povećana sa 917, na 925 eura, ali je ona prijavila da je tokom nekih mjeseci primala i varijabile i “druge prihode“ od Opštine u iznosima od 99 do 248 eura.

Glavna administratorka Opštine Marija Sijerković (DPS) prošlu je godinu započela sa platom od 1.012, a završila sa 1.199 eura.

Plata rukovoditeljke Službe glavnog administratora Tanje Kažanegre (DPS) porasla je sa 743 na 945 eura.

Iako je ASK-u prijavio da je lani svakog mjeseca primao platu od 1.234,62 eura, podaci iz opštinske evidencije pokazuju da je i Kusovac lani sebi neznatno, za 10 eura, povećao platu do avgusta.

Tada su na sajtu Opštine, pozivajući se na zaštitu ličnih podataka, umjesto neto iznosa za zarade lokalnih javnih funkcionera, počeli objavljivati podatke o bruto iznosu, iz čega se teško može precizno utvrditi iznos koliko stave u džep kada se odbiju porezi i doprinosi.

Pored “zvaničnog“ dijela zarade, tivatski opštinari su se snašli da dođu do još više novca, pa su pribjegli i raznoraznim manipulacijama sa primjenom originalnih odluka o zaradama, a koje im omogućavaju da sebi isplaćuju razne stimulacije i “varijabile” u iznosu od 20 do 30 posto osnovne zarade, odnosno čak i do 50 posto proječne plate u Crnoj Gori, a koju primaju po tri mjeseca ili pola godine “za izuzetne rezultate i kvalitet rada zaposlenog”.

Ta njihova primanja za sada su ostala van domašaja javnosti jer su, pored ostaloga, iz Kusovčeve administracije prećutali i zahtjev za slobodan pristup informacijama koji su “Vijesti” uputile krajem februara, tražeći platne liste svih lokalnih javnih funkcionera po svim mjesecima u 2019.