Virus smanjio i broj saobraćajnih nesreća

U martu 151 udes manje nego godinu ranije

1714 pregleda1 komentar(a)
U martu teže povrijeđeno 19 osoba (ilustracija), Foto: Shutterstock.com

U martu tekuće godine u Crnoj Gori za 151 je manje udesa nego u istom mjesecu prošle godine, prepolovljen je broj lakše povrijeđenih, a u obje godine u trećem mjesecu poginulo je po dvoje ljudi u saobraćajnim nesrećama.

To proizilazi iz odgovora Uprave policije na pitanja “Vijesti” - koliko se saobraćajki dogodilo na crnogorskim ulicama od kada je počela primjena privremenih mjera za suzbijanje širenja koronavirusa, kojima je znatno oraničeno kretanje građana i zabranjen međugradski saobraćaj.

Oni, međutim, nijesu precizirali koliko je udesa bilo do 13. marta, kada su objavljene prve mjere, a koliko do kraja mjeseca, niti koliko ih se dogodilo tokom aprila ove i prošle godine.

“U martu 2020. godine dogodilo se 297 saobraćajnih nezgoda u kojima su smrtno stradala dva lica, teže je povrijeđeno 19 lica, dok je lakše povrijeđeno 87 lica. U istom periodu prošle godine ukupno se dogodilo 448 saobraćajnih nezgoda u kojima su smrtno stradala dva lica, teže je povrijeđeno 20 lica, dok je lakše povrijeđeno 163 lica”, kazali su iz Uprave policije.

Objasnili su da su se od početka godine do 31. marta 2020. godine u Crnoj Gori dogodile 1.054 saobraćajne nezgode.

“U navedenom periodu smrtno je stradalo 10 lica, teško je povrijeđeno 85 lica a lakše 401 lice. U istom periodu prošle godine ukupno se dogodilo 1.207 saobraćajnih nezgoda u kojima je ukupno poginulo sedam lica, teže je povrijeđeno 60 lica, dok su lakše povrijeđena 483 lica”, kazali su iz te institucije.

Oni su nedavno, povodom Nedjelje prevencije povreda u saobraćaju, saopštili da je tokom 2019. godine u Crnoj Gori bilo 6.210 saobraćajnih nezgoda u kojima su 2.754 osobe zadobile teške tjelesne povrede...

“Tokom 2019. godine u Crnoj Gori dogodilo (se) 6.210 saobraćajnih nezgoda, da su u nezgodama 2.754 lica zadobila teške tjelesne povrede, da su 2.292 lica zadobila lake tjelesne povrede i da je u saobraćajnim nezgodama smrtno stradalo 47 lica”, navodi se u policijskom saopštenju.

Tada su konstatovali da je najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda bio čovjek kao učesnik u saobraćaju: “Apelujuemo na vozače i ostale učesnike u saobraćaju, da uz dodatan oprez i strpljenje, poštujući saobraćajne propise, doprinesu svojoj, bezbjednosti svojih saputnika i ostalih učesnika u saobraćaju”.

“Imajući u vidu specifičnosti trenutne situacije u Crnoj Gori, koja je vezana za kovid-19, pored dodatnih obaveza koje imaju u sprovođenju mjera u cilju zaštite zdravlja naših građana, pripadnici Uprave policije će kao i do sada i u narednom periodu nastojati da prvenstveno preventivnim, ali i u skladu sa Zakonom i represivnim aktivnostima, doprinesu nesmetanom i bezbjednom odvijanju saobraćaja i smanjenju broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama, sa posebnim akcentom na ranjive kategorije učesnika u saobraćaju (djeca, starije osobe)”, saopšteno je iz policije 27. aprila.

Ilustracija(Foto: Shutterstock.com)

1.054 saobraćajne nezgode dogodile su se na crnogorskim drumovima od početka godine do 31. marta 2020.

U martu 2020. dogodilo se 297 saobraćajnih nezgoda u kojima su smrtno stradala dva lica, teže je povrijeđeno 19, a lakše 87 lica. U istom periodu prošle godine dogodilo se 448 saobraćajnih nezgoda u kojima su smrtno stradala dva lica, teže je povrijeđeno 20, a lakše 163 lica", kazali su iz Uprave policije

U aprilu nije bilo smrtno stradalih u saobraćajnim nezgodama

Tokom aprila u Crnoj Gori nije bilo smrtno stradalih lica u saobraćajnim nezgodama.

“Zabrane i ograničenja u pogledu odvijanja međugradskog saobraćaja svakako su u značajnoj mjeri doprinijeli smanjenju broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicma. Međutim, imajući u vidu činjenicu da se tokom 2019. godine od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda sa smrtnim posljedicama više od polovine ili 52,2 odsto dogodilo van magistralnih putnih pravaca, pomenute zabrane nijesu bile opredjeljujući faktor koji je uticao na ostvarene rezultate”, saopšteno je iz Uprave policije juče.

Navodi se da se u narednom periodu očekuje stabilizacija i ukidanje pojedinih mjera i ograničenja Nacionalnog koordinacionog tijela, pa tako i normalizacija ukupnog drumskog saobraćaja: “Apelujemo na vozače i ostale učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise i svojim odgovornim ponašanjem i postupcima doprinesu ličnoj bezbjednosti, bezbjednosti svojih saputnika i ostalih učesnika u saobraćaju”.