Rukometaši možda preispitaju odluku, odbojkaši ostaju pri stavu da je sezona gotova

Nakon sugestije ministra sporta da dva saveza, koja su prekinula prvenstva, dodatno razmotre svoje odluke

1181 pregleda0 komentar(a)
Možda nije kraj rukometne sezone
06.05.2020. 11:15h

Odbojkaški savez Crne Gore ostaje pri donijetoj odluci da obustavi prvenstva u muškoj i ženskoj konkurenciji, dok je Rukometni savez ostavio prostor da, ukoliko se u jednom trenutku steknu uslovi za odigravanje mečeva, još jednom razmisli o nastavku prvenstva.

Ministar sporta Nikola Janović je prije dva dana, objavljujući aktiviranje treninga, sugerisao nacionalnim savezima koji su donijeli odluku o prekidu sezone da “ponovo razmotre takvu odluku”.

Rukometaši su več poništili sezonu i odlučili da ne bude šampiona, dok su odbojkaši objavili kraj proglasivši prvake u ženskoj i muškoj konkurenciji.

Iz OSCG su saoštili da je odluka o proglašavanju prvaka donijeta nakon detaljne analize i redovne konsultacije sa svim klubovima.

- Odbojkaški savez je od početka pandemije komunicirao s klubovima i osluškivao kakve su preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela. Procjena je bila da se na osnovu velike pauze u trenažnom procesu, kao i dileme kako će izgledati početak novog trenažnog procesa, donese odluka koja je sasvim realna. Mi smo prije toga anketirali sve klubove i zajednički odlučili da se stopira prvenstvo, da se proglase šampioni na osnovu rezultata u ligaškom dijelu prvenstva - kazao je predsjednik OSCG Cvetko Pajković.

Njegov kolega na čelu Rukometnog saveza, Petar Kapisoda ostavio je nakon Janovićeve preporuke kakvu-takvu šansu da se nastavi prvenstvo. Ipak, prepreke su i dalje brojne...

- Odluka o poništenju liga donijeta je prije svega u cilju zaštite zdravlja naših sportista, prakse koje su primijenile i brojne države iz regiona koje imaju lige slične našim (Mađarska, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Srbija) i naravno shodno mjerama NKT-a koje u tom trenutku ni u najavi nisu predviđale sport kao skoriju opciju. Takođe, sportske dvorane u većini naših gradova pretvorene su u bolnice do daljeg. Međutim, ukoliko se u jednom trenutku steknu uslovi u smislu ublažavanja, odnosno konačnog ukidanja mjera koje se direktno odnose na održavanje kolektivnih treninga u kontaktnim sportovima, ukidanja zabrane međugradskog saobraćaja, održavanja sportskih takmičenja bez prisustva publike itd, te zajedničke inicijative većine klubova, odluka se može preispitati - kazao je Kapisoda.