MANS: Vlada da odmah objavi sve detalje oko zahtjeva za produženje roka završetka autoputa

Iz MANS-a traže od nadležnih da odmah objave koliko još novca za završetak prve dionice autoputa Bar – Boljare traži kompanija „China Road and Bridge Corporation“ (CRBC), i zbog čega

3652 pregleda5 komentar(a)
Sa gradilišta autoputa Bar-Boljare (arhiva), Foto: Boris Pejović, Boris Pejović

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) zahtijeva od Ministarstva saobraćaja i pomorstva Crne Gore i Vlade Crne Gore da odmah objave koliko još novca za završetak prve dionice autoputa Bar – Boljare traži kompanija „China Road and Bridge Corporation“ (CRBC), i zbog čega.

Direktor poslovne jedinice za upravljanje projektom izgradnje autoputa „Monteputa“, Goran Vujović, danas je najavio da će završetak izgradnja prioritetne dionice autoputa dodatno kasniti i da izvođač radova „CRBC“ traži „dodatna plaćanja“, te da Nadzorni organ trenutno ocjenjuje opravdanost tog zahtjeva. Rok za završetak autoputa je već jednom pomjeren za septembar ove godine, dok bi novo pomjeranje dodatno odložilo trenutak kada će država početi da ostvaruje prihod od ovog projekta. Pored toga, eventualna dodatna plaćanja bi se odrazila i na sposobnost Vlade da servisira početak otplate kredita uzetog od EXIM banke koji je predviđen za narednu godinu", navode iz MANS-a.

Prvo pomjeranje roka je, kako podsjećaju, prihvaćeno bez "jasno utvrđene odgovornosti za lošu pripremljenost tehničke dokumentacije, zaboravljenu petlju na Smokovcu, te činjenicu da je „neko iz Vlade“ zaboravio da će budućem autoputu trebati struja i voda, što nas je koštano dodatnih desetine miliona eura."

"Pored toga, većinu informacija koje se odnose na ovaj projekat Vlada je proglasila tajnom, pa do danas građani Crne Gore od kojih se očekuje da sve to finansiraju, nemaju niti jednu informaciju o tome na koji način ona pregovara sa kompanijom CRBC u kojoj mjeri je u tim pregovorima zaštićen javni interes", dodaju iz MANS-a.

Ono što jeste poznato je, kako ističu, činjenica da je nakon proglašenje epidemije novog virusa korona, jedna od prvih mjera podrške Vlade bila ona koja se odnosila na projekt autoputa i "izvođače čije mašine nisu stale, dok je građani bili zatvoreni u kućama, a sve aktivnosti male privrede pauzirane."

"Razlozi koje je danas pomenuo Vujović se u najvećoj mjeri oslanjaju na takozvanu klauzulu „više sile“, misleći na upravo na epidemiju virusa korona i nepovoljne vremenske uslove ove zime zbog čega je CRBC navodno imao problema da održi planiranu dinamiku izvođenja radova. Kada je u pitanju virus korona, važno je podsjetiti da su kineske vlasti epidemiju na svojoj teritoriji proglasile još početkom decembra prošle godine, a da je CRBC, prema kazivanju Vujovića, svoje radnike poslao na odmor iz Crne Gore u Kinu u januaru i februaru, i to baš u pokrajunu Wuhan koja je bila žarište sada već globalne epidemiološke krize", dodaju iz MANS-a.

Ovo, kako ocjenjuju, sasvim jasno govori o neodgovornosti kompanije CRBC prema obavezama preuzetim na ovom projektu, zbog čega je važno da u toku pregovora oko novog produženja roka i naročito oko dodanih plaćanja, sa druge strane bude neko ko će štititi interes građana.

"Kada su u pitanju vremenski uslovi, govorimo o jednoj od najblažih zima od kada su početi radovi na izgradnji autoputa, pa sumnjamo da je to jedan od pravih razloga za eventulano produženje roka završetka projekta. Zbog svega navedenog, veoma je važno da javnost Crne Gore bude upoznata sa svim detaljima vezanim za najavljeno najnovije produženje roka, te da se odluka o trošenju dodatnog novca građana kao do sada ne donosi iza zatvorenih vrata. Dosadašnje iskustvo pokazuje da su takvi pregovori uvijek bili na štetu državnog budžeta, a da javni funkcioneri koji su učestvovali u njima do danas nisu snosili bilo kakvu odgovornost za činjenicu da plaćamo najskuplje kilometre autoputa u Evropi", zaključuju u MANS-u.