Premijer Portugala se žali na nekontrolisano tržište medicinske opreme tokom pandemije

Košta je naveo da ako Portugal krene dalje od sadašnjih mera ograničenja i "nauči da živi sa virusom", bitno je imati dovoljno dostupunih respiratora ako stvari krenu loše

333 pregleda0 komentar(a)
Košta, Foto: Reuters, Reuters

Premijer Portugala Antonio Košta kaže da je njegova zemlja naučila tešku lekciju u protekla dva mjeseca pandemije koronavirusa, da se ne može oslanjati na strane dobavljače za osnovnu medicinsku opremu.

"Ne možemo se oslanjati na tržište koje je nekontrolisano i brutalno, i gdje se vodi takoreći fizički obračun za kupovinu jednog respiratora tu, drugog tamo", rekao je danas portugalski premijer.

On je najavio da planira da pojača nacionalnu proizvodnju kako bi ta zemlja postala samostalna u proizvodnji maski, zaštitne opreme i respiratora.

Košta je naveo da ako Portugal krene dalje od sadašnjih mera ograničenja i "nauči da živi sa virusom", bitno je imati dovoljno dostupunih respiratora ako stvari krenu loše. Premijer Portugala dao je izjavu tokom posete portugalskom Inženjerskom i razvojnom centru gdje je fond omogućio proizvodnju 400 respiratora ovog mjeseca.