Tivatski opštinari nit sebi smanjili plate, nit donirali

Opština Tivat nakon dvomjesečne pauze, počela objavljivati podatke o platama lokalnih funkcionera, koje govore da nije bilo odbitaka za solidarnost

5149 pregleda8 komentar(a)
Sa sjednice SO Tivat, Foto: Siniša Luković
09.05.2020. 21:57h

Nakon dvomjesečne pauze u publikovanju podataka o visini zarada lokalnih javnih funkcionera, Opština Tivat je na svom sajtu objavila spiskove funkcionera i njihovih zarada za februar, odnosno mart ove godine.

Iako su oni izraženi u bruto, a ne neto iznosima, i iz tih listi se, međutim, može jasno vidjeti da lokalni DPS-SD-HGI funkcioneri u Tivtu predvođeni gradonačelnikom Sinišom Kusovcem, u martu kada je u Crnoj Gori počela kriza sa koronavirusom i vanrednim mjerama koje je uvelo NKT, nisu smanjivali svoje zarade.

Time su se oglušili o preporuke Vlade od 19. marta koja je tada, između ostalog, sugerisala da se obustavi isplata varijabilnog dijela zarada zaposlenih u državnoj i lokalnim upravama, kao i da lokalni javni funkcioneri, kao što su to uradili državni, izdvoje makar polovinu jedne svoje mjesečne plate i doniraju ga Nacionalnom kordinacionom tijelu za borbu protiv Covida-19 (NKT).

Iz evidencija o zaradama tivatskih funkcionera za mart objavljenim na sajtu Opštine vidi se da oni nisu poslušali Vladu, jer su bruto plate svih dvadesetak rukovodilaca opštinskih organa i službi, ostale u najmanju ruku iste kao i u januaru, kada nije bilo krize i kada su dijelili i varijabile i razne druge stimulacije.

“Vijesti“ su u aprilu pisale o tome da Opština već dva mjeseca protivno svojoj obavezi iz Zakona zaradama zaposlenih u javnom sektoru, koji propisuje da su „podaci o zaradama, naknadi zarada i drugim primanjima zaposlenih dostupni javnosti, u skladu sa zakonom“, na svom sajtu ne objavljuje spiskove funkcionera i njihovih plata. Iz administracije gradonačelnika Kusovca (DPS) nisu tada odgovorili zašto ne postupaju u skladu sa zakonom, ali su obećali da će spiskovi biti dostupni nakon što se od martovskih plata odbiju iznosi donacija koje su tivatski funkcioneri navodno dali za borbu protiv korone.

“Plate će biti na sajtu, u iznosima nakon umanjenja radi doniranja NKT“, poručeno je “Vijestima“ iz PR službe Opštine Tivat. Spiskovi su prekjuče objelodanjeni, ali se iz njih vidi da tivatski opštinari, osim što nisu smanjili plate, izgleda da uopšte nisu ni izdvajali novac od svojih martovskih plata za NKT, ili bilo koju drugu humanitarnu i društveno odgovornu aktivnost koju nameće borba sa koronom i ekonomske posljedice vanrednih mjera za njeno sprečavanje.

Pozive javnim funkcionerima da to urade, u više navrata tokom marta i aprila slala je Vlada i sam premijer Duško Marković. Uprkos tome, svi lokalni javni funkcioneri Tivta i u martu su dobili identične bruto iznose zarada kao i u januaru, a nekima su plate i povećane. To je, na primjer, slučaj sa martovskom brutom zaradom potpredsjednika Opštine Ilije Janovića (HGI), rukovoditeljke Službe glavnog administratora Tanje Kažanegre (DPS), v.d. sekretarta za investicije, uređenje prostora i održivi razvoj Marka Petričevića (DPS), sekretarke za društvene djelatnosti Dubravke Nikčević (DPS), rukovoditeljke Službe za javne nabavke Milene Ćipranić (DPS), rukovoditeljke Službe za unutrašnju reviziju Jele Mrdak (DPS), komandira Službe zaštite i spašavanja Zorana Barbića (DPS)...

Povećanje je opravdano jedino u slučaju Barbića, jer je SZS sa njim na čelu, od sredine marta angažovana bukvalno 24 sata dnevno i preduzima niz vanrednih aktivnosti u vezi sa koronom, što se u slučaju ostalih opštinskih funkcionera čije su bruto zarade porasle u odnosu na januar, nikako ne može reći.

Odbornici DPS i HGI “čuvaju” svoje (uvećane) naknade

Bila su doduše i dva slučaja smanjenja martovskih bruto plata u odnosu na januar i to kod direktora Uprave za inspekcijske poslove Jovice Stojkovića (DPS) i načelnika Komunalne policije Novaka Lekovića (DPS), ali se to može opravdati činjenicom da su njih dvojica tokom januara radila prekovremeno, noću i u vrijeme državnih praznika zbog višednevnih javnih manifestacija u Tivtu u vrijeme Nove godine i Božića, pa je logično da su tada i imali veća primanja.

Iako u martu nije bilo sjednica lokalnog parlamenta, i svi odbornici u SO Tivat dobili su uvećane odborničke naknade, zahvaljujući tome što je njihovo značajno uvećanje na januarskoj sjenici parlamenta, izglasao odbornički klub DPS-a. Tako su umjesto januarskih, u prosjeku, 198 eura bruto po glavi, tivatski odbornici u martu dobili po skoro 240 eura bruto. Većina odbornika opozicije i odbornici vladajuće SD su se odrekli tih svojih primanja i uplatili su ih kao donacije NKT-u, dok to javno nije uradio niko od odbornika DPS i HGI.