Cijela njemačka ekipa u karantinu, veliki izazov za Bundesligu

"Činjenica je da sljedećih 14 dana nećemo moći ni da treniramo ni da igramo utakmice", objasnio je sportski direktor Dinama Ralf Minge

1752 pregleda1 komentar(a)
Dinamo Drezden
10.05.2020. 11:35h

Njemački drugoligaš Dinamo iz Drezdena stavio cijelu prvu ekipu i trenerski štab u karantin nakon što su otkrivena dva nova slučaja zaraze koronavirusom, te zbog toga neće moći odigrati prvu utakmicu nastavka prvenstva za osam dana, objavio je klub u subotu.

Igrači i treneri u izolaciji će provesti 14 dana. Imena dvojice zaraženih igrača, koji nisu pokazivali nikakve simptome, nisu objavljena.

Dinamo je tako postao prvi klub u dvije njemačke profesionalne lige (DFL) koji neće moći da nastavi prvenstvo kako je predviđeno, narednog vikenda. Inače, posljednji kub na tabeli druge lige trebao je da igra utakmicu 26. kola u Hanoveru, 17. maja.

"Činjenica je da sljedećih 14 dana nećemo moći ni da treniramo ni da igramo utakmice", objasnio je sportski direktor Dinama Ralf Minge.

Tokom prvog testiranja, dok je ekipa trenirala u malim grupama, jedan je igrač bio pozitivan na Covid-19. Zdravstvene službe tada su odlučile samo njega da stave u karantin od 3. maja.

U drugom talasu testiranja 4. maja nije otkriven ni jedan zaraženi ni među igračima ni među trenerima. Od četvrtka je ekipa počela kolektivno da trenira i do danas održala dva treninga.

Slučaj u Drezdenu ne bi trebalo da utiče na nastavak takmičenja, ali pokazuje koliko je to složen proces i sa kakvim izazovima se Bundesliga tek može suočiti...