Pogledajte prvi poznati film ikad

Zahvaljujući naporima YouTubera i filmskog restauratora Denisa Širjajeva sad na pomenutoj platfurmi možemo verziju rađenu uz pomoć vještačke inteligencije.

792 pregleda0 komentar(a)
roundhay garden scene, Foto: Roundhay garden scene
10.05.2020. 15:13h

Nijedan snimak nas ne asocira na rođenje filmova od onog na kojem se voz zaustavlja u francuskom primorskom gradu La Siotat. Uhvaćen okom kamere filmskih pionira Augusta i Luja Lumijea, ovaj 50-osekundni snimak je uplašio publiku, koja je mislila da prava lokomotiva juri ka njima, tokom prvog prokazivanja 1986. i legenda je rođena.

Isto važi i za malo kraću i stariju produkciju braće Lumije "La Sortie de l'Usine Lmiere a Lyon" koja prikazuje radnike koji napuštaju fabriku na kraju dana, a za koju se često kaže da je u pitanju "prvi pravi film ikad napravljen".

Ovo "pravi" sugeriše da su postojali filmovi i prije toga. Dok je ovaj "pravi" debitovao 1895, Luj Le Prins je film pod nazivom "Roundhay Garden Scene" objavio 1888, prikazujući u dva sekunda pokrete četvoro ljudi, mladog muškarca i žene i starijeg muškarca i žene.

Zahvaljujući naporima YouTubera i filmskog restauratora Denisa Širjajeva sad na pomenutoj platfurmi možemo vidjeti restauriranu verziju prvog poznatog filma, urađenu uz pomoć vještačke inteligencije.