Doktor Popović: Vakcina je jedino trajno rješenje epidemije, dezinformacije i teorije zavjere izazivaju neopravdan strah

„Mi smo generacija koja se zaštitila zahvaljujući vakcinama, one se tiču svakog čovjeka i svakog djeteta, a njihov negativni aspekt je u velikoj mjeri rezultat brojnih manipulacija i teorija zavjera“, kazao je doktor.

3245 pregleda6 komentar(a)
dr Dragoslav Popović, Foto: AP
11.05.2020. 10:14h

Da li će virus korona, kada cijeli svijet čeka pronalazak vakcine, povećati povjerenje građana u sistem imunizacije, koje su to najznačajnije vakcine koje su pronađene i kako su promijenile tok istorije, za Boje jutra je govorio dr Dragoslav Popović, jedan od koautora Globalnog plana akcije za vakcine, stručnjak za imunizaciju u UNICEF-u, konsultant Svjetske banke i predsjednik Udruženja za javno zdravlje Srbije.

„Mi smo zaboravili da smo prije epidemije koronavirusa imali i pandemiju morbila, koji je napravio pomor stanovništva u Latinskoj Americi“, kazao je Samadržić.

Doktor ističe da postoji veliki broj dokaza u nauci koji pokazuju da ne postoji veza između vakcina i nastanka autizma.

„Autizam je relativno nov i tek kada smo utvrdili sve njegove karakteristike, uspjeli smo da otklonimo sve sumnje u pseudo naučnom svijetu o vezi između MMR vakcine i pojave autizma“, saopštava doktor.

Kako napominje Popović, pandemije bude diskusije u društvu, usljed čega se javlja veliki broj netačnih informacija i teorija zavjera, naročito u oblasti upotrebe vakcine.

„Važno je znati da nema rješenja ove pandemije bez vakcine, a ni vraćanja u normalu na duže staze“, dodaje Popović.

On ističe da ljudi nemaju razloga za strah od vakcina, što je u velikoj mjeri rezultat nedovoljne informisanosti.

„Mi smo generacija koja se zaštitila zahvaljujući vakcinama, one se tiču svakog čovjeka i svakog djeteta, a njihov negativni aspekt je u velikoj mjeri rezultat brojnih manipulacija i teorija zavjera“, kazao je doktor i napomenuo da su vakcine kroz istoriju spasile ogroman broj života.

Kako je objasnio, vakcinacija protiv dječije paralize u Ukraniji je uslijedila nakon dugogodišnje nevakcinacije djece, nakon čega je uslijedila pojava malih boginja.

„To se dešava usljed odsustva vakcinacije, a to je slučaj i sa koronavirusom, jer bi vakcina predstavljala trajno rješenje problema, pa se nadam da će se ona uskoro i pronaći“, dodaje Popović.

On je napomenuo da prioritet za svaku vakcinu jeste njena efikasnost i bezbjednost, što iziskuje veliko vrijeme i rad prije njene dostupnosti i upotrebe.

„Prije par dana je održana konferencija pod predsjedavanjem Evropske unije, a ticala se prikupljanja sredstava za razvoj vakcine, dok će u junu biti održana druga, povodom osiguravanja da nova vakcina dospije u što veći broj država“, kazao je doktor i napomenuo da je zajedničko djelovanje najvažnije u ovom periodu.

Kako je kazao, vjeruje da će vakcina biti spremna tek naredne godine, usljed čega je važno iskoristiti predstojeći period za upoznavanje stanovništva sa dejstvom vakcine i važnosti njenog korišćenja.