Portugal: Osam fudbalera pozitivno na koronavirus

Portugalska je vlada objavila 30. aprila kako se prvenstvo prve lige može nastaviti posljednjeg vikenda u maju, pred praznim tribinama

871 pregleda0 komentar(a)
Fudbaleri Benfike Vajgl i Vinisijus, Foto: Armando Franca

Najmanje je osam fudbalera zaraženo koronavirusom, objavljeno je iz četiri portugalska prvoligaška kluba među kojima je i aktuelni prvak Benfika.

Portugalski se klubovi pripremaju za nastavak prvestva krajem maja, a Benfica je u nedjelju objavila da je njen vezista David Tavares bio pozitivan na testiranju sprovedenom u petak. Igrač je bez simptoma i u karantinu je, dodao je lisabonski kub u svom saopštenju.

Dan ranije je Vitorija Gimaraeš potvrdila da u svojim redovima ima trojicu zaraženih, a Moreirense je prijavio jedan slučaj zaraze. Kako javlja novinska agencija Lusa, trojica igrača i dva člana stručnog štaba Famalikaoa su takođe zaraženi.

Portugalska je vlada objavila 30. aprila kako se prvenstvo prve lige može nastaviti posljednjeg vikenda u maju, pred praznim tribinama.

Kada je portugalsko prvenstvo prekinuto 12. marta zbog pandemije koronavirusa, Porto je bio prvi na tabeli s bodom prednosti ispred drugoplasirane Benfike.

Portugalska liga i Portugalski fudbalski savez, koji još nisu objavili tačan datum nastavka prvenstva, u nedjelju su otkrili uslove Opšte zdravstvene direkcije (DGS) pod kojima se posljednjih deset kola prvenstva mogu odigrati.

Fudbaleri će morati da ograniče društvene kontakte sa svojim bližnjim i s osobljem klubova. Kada se prvenstvo nastavi, testiranja na igračima će se provoditi dva puta sedmično.

Utakmice će se igrati na ograničenom broju stadiona i u njihovoj organizaciji može učestvovati najviše deset osoba.