Uzalud buna građana, kolektor će se graditi u Landži

Kovačevićeva saopštila da bi Opštinu mogli zaključati ako raskinu ugovor za gradnju kolektora

6608 pregleda8 komentar(a)
Zorica Kovacević, Foto: Savo Prelević
12.05.2020. 21:21h

Predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević poručila je da neće izmjestiti kolektor iz centra grada, jer nema druge lokacije.

“To je lokacija koja je utvrđena urbanističkim planovima prije pet godina. Mi smo sve moguće eksperte angažovali do sjednice Skupštine opštine, i oko same lokacije. To je ogromna površina, mi takve lokacije u gradu nemamo. Već su urađeni idejni i glavni projekat, ukoliko bi se desilo da raskinemo taj ugovor, mogli bismo da zaključamo Opštinu naredne četiri, pet godina, jer je stvar dovedena do kraja”, kazala je ona gostujući na lokalnom Radio Danilovgradu.

Mjesto na kom je lokalna vlast planirala izgradnju kolektora jedno je od gradskih kupališta, a na samo par metara godinama treniraju mlađe selekcije danilovgradskih fudbalera. Ta lokacija svega par stotina metara udaljena je od vrtića, osnovne škole, gimnazije, Doma zdravlja...

Kovačevićeva je objasnila da polovinu troškova za izgradnju kolektora u Danilovgradu plaća Vlada, a da će druga polovina biti plaćena iz kredita koji je podigla Opština Danilovgrad.

Ipak, građani će plaćati priključak.

“Mi već radimo na analizi - kolika će biti cijena za građane. Naravno da ćemo biti prinuđeni da transparentno građanima damo odgovor koliko će iznositi obaveza koju će platiti za priključivanje kolektora i to naravno oni građani koji se budu priključivali na izgradnju nove gradske kanalizacije. Na tome već radimo, dali smo nalog Vodovodu, koji će da gazduje tim novoizgrađenim kolektorom... Imamo vremena, projekat traje dvije, tri godine i mi smo već dali nalog Vodovodu da radi elaborat - koliko bi trebalo da košta priključenje. Kredit vraća Skupština opštine 50 odsto, a 50 odsto su sredstva koja je bespovratno dala Vlada”, kazala je Kovačevićeva.

Rekla je da zna koja je svjetska praksa kada su u pitanju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda - da mora biti udaljeno makar 3,5 kilometra od centra grada, ali da će na stručna pitanja odgovor dati eksperti koji će 15. maja prisustvovati sjednici Skupštine opštine.

Poziv da iznesu primjedbe dobila je i grupa građana “Stop kolektoru u centru Danilovgrada”, koji su i predali peticiju za izmještanje kolektora.

Kovačevićeva je kazala da ranije nije bilo prigovora, uprkos tome što je lokacija odabrana prije pet godina i da je tek nedavno, kada je projekat gotovo završen, dobila njihovu peticiju.

Predsjednica Opštine Danilovgrad kazala je da su razgovarali o mogućem povezivanju na kolektor u Podgorici, trasom novog bulevara, ali da je to praktično neizvodljivo.

“To je ogromna investicija. Koncept kolektora u Podgorici je potpuno različit od našeg kolektora. Tamo se radi u fazama, investicija je preko pedesetak miliona eura”.

Poručila je da, kao Danilovgrađanka, ne bi dozvolila da se tokom njenog mandata uradi nešto što nije po standardima.