Šef civilne zaštite u BiH suspendovan zbog afere sa nabavkom medicinske opreme

Fahrudin Solak, čelnik Federalne uprave civilne zaštite u Federaciji BiH, odbacio je optužbe za neregularnosti u nabavci kineskih respiratora.

637 pregleda0 komentar(a)
U BiH je stiglo 80 neupotrebljivih respiratora, Foto: AP
13.05.2020. 09:33h

Visoki bosanski zvaničnik zadužen za nabavku medicinske opreme za borbu protiv epidemije koronavirusa suspendovan je juče zbog krivične istrage o uvozu neispravnih respiratora.

Fahrudin Solak, šef Federalne uprave civilne zaštite u Federaciji BiH, odbacio je optužbe za neregularnosti u nabavci kineskih respiratora.

Slučaj je, kako navodi Rojters, izbio nakon što je zbog epidemije vlada u Federaciji popustila regulative koje se tiču javnih nabavki kako bi omogućila direktnu kupovinu medicinske opreme od snabdjevača umjesto preko javnih tendera.

Uprava civilne zaštite je nakon toga angažovala kompaniju koja se bavi preradom malina, Srebrena malina, koja nije imala dozvolu za uvoz medicinske opreme da nabavi 100 respiratora iz Kine za 10,5 miliona bosanskih maraka (5,84 miliona dolara).

Kompanija „Srebrena malina“ je dobila dozvolu za transakciju svega nekoliko dana nakon što je stiglo 80 od 100 respiratora, što je izazvalo optužbe ze neregularnosti i nakon čega je državni tužilac otvorio istragu o mogućoj korupciji i prevari.

Tužioci istražuju kako i zašto je kompanija „Srebrena malina“ izabrana za nabavku respiratora dok je nekoliko drugih kompanija, sa iskustvom u nabavci medicinske opreme, kazalo da mogu da nabave efikasne uređaje po nižoj cijeni.

Iz kabineta tužilaštva su u izvještaju naveli da respiratori nijesu „ispunili čak ni minimun neophodnih karakteristika za adekvatno liječenje“ pacijenata i da se ne preporučuje njihova upotreba na odjeljenjima intenzivne njege.

Medicinski eksperti su kazali da se radi o respiratorima koji se koriste pri medicinskom transportu a ne onim za odjeljenja intenzivne njege, i da su kupljeni po previsokoj cijeni.

I Solak i Fikret Hodžić, poznati televizijski voditelj i vlasnik kompanije „Srebrena malina“ blizak najvećoj bošnjačkoj parziji, odbacili su krivicu. Solak je predao privremenu ostavku koja zavisi od ishoda istrage.

Nekoliko bosanskih kompanija za uvoz i izvoz povezanih sa političkim establišmentom pod nadzorom je zbog optužbi za profiterstvo dok su vlasti pokušavale da riješe nestašicu medicinske opreme.