Merkel: Imam dokaze da su me Rusi hakovali 2015. godine

Merkel aludira na hakerski napad iz 2015. godine kada je probijen IT sistem njemačkog parlamenta (Bundestag), a napad je izazvao ozbiljne probleme

593 pregleda0 komentar(a)
Merkel, Foto: AP, AP

Angela Merkel, njemačka kancelarka, kaže da ima čvrste dokaze da je bila meta ruskih hakerskih napada iz 2015. godine, objavio je AFP.

"Stremiću ka dobrim odnosima s Rusijom jer mislim da postoji svaki razlog da nastavimo naše diplomatske napore prema toj zemlji, ali to (hakerski napad) neće olakšati stvari", kazala je Merkel.

Napad se dogodio 2015. godine

Merkel aludira na hakerski napad iz 2015. godine kada je probijen IT sistem njemačkog parlamenta (Bundestag), a napad je izazvao ozbiljne probleme. Informatički sistem danima je bio u blokadi, ukradeno je 16 gigabajta podataka među kojima velik broj onih s oznakom tajnosti. Napad je zahvatio i kancelariju kancelarke Merkel.

Der Spiegel tvrdi da je Rusija tim hakerskim napadom došla u posjed mnogih mejlova, pa tako i onih iz kancelarije Merkel.

Raspisana je međunarodna tjeralica za Badinom, ali on nikada nije uhvaćen. Moskva je odbacila optužbe za hakerski napad.