Šćuric: Nikako ne dati crnogorske aerodrome na koncesiju u doba korona krize

Ministar saobraćaja Osman Nurković juče je kazao da se nastavlja sa procedurom davanja aerodroma u zakup. Šćuric na koncesije, u ovom trenutku, gleda kao na veoma lošu ideju

1034 pregleda1 komentar(a)
Dosadašni pomoćnici ostaju u ACG, Foto: Boris Pejović
14.05.2020. 20:49h

Epidemija koronavirusa uticala je na kompletnu svjetsku privredu, a među djelatnostima koje su se najviše našle na udaru je avio saobraćaj. Procjene su da će tokom jula i avgusta biti ostvareno tek između 30 i 40 odsto letova u odnosu na prošlu godinu i tako će biti i cijele naredne , kazao je za nasu televiziju analitičar aviosaobraćaja Alen Šćuric.

"Naravno, uz uslov da se ne desi drugi talas epidemije koji najavljuju – a u tom kontekstu se računa da bi se promet iz 2019. godine mogao vratiti tokom 2022. godine, dakle trebaće mu dvije godine da se oporavi", kazao je Šćuric

Ministar saobraćaja Osman Nurković juče je kazao da se nastavlja sa procedurom davanja aerodroma u zakup. Šćuric na koncesije, u ovom trenutku, gleda kao na veoma lošu ideju.

"To bi bio po meni daleko najgluplji potez koji bi mogla napraviti crnogorska Vlada, u grdosiji nekakvih upitnih i loših poteza ovaj bi ja mislio bio svakako najgori koji bi mogla napravit", kazao je Šćuric.

Ima i objašnjenje zašto.

"Ono što bi se dobilo u ovom trenutku za te aerodrome nije ni desetina onoga što bi se moglo dobit za te aerodrome. Sada, u najgoroj krizi kada svi ulažu brdo novaca u preživljavanje i kada razmišljaju samo o svojim kompanijama – imate primjer Delte koja je doslovce odlučila ne investirati u svoju kompaniju Virgin Athlantic i ona je na rubu bankrota i vrlo vjerovatno će bankrotirati", kazao je on.

Zato Šćuric ne gleda negativno na Vladinu pomoć Montenegro Airlinesu od 155 miliona, jer su sada neke države uložile i desetine miliona eura samo za preživljavanje avio kompanija.Ipak , jedan vazan uslov za to je neophodan

"Rizičan je ako se ne napravi ništa, ako se ne odrade stvari koje se trebaju odraditi + Vidljivo je da to uz druge mjere i kvalitetno vođenje kompanije da tako velika investicija može donijeti i velike benefite tim državama", kazao je Šćuric.

Ministar saobracaja Osman Nurković juce kazao da su u toku analize koje bi trebalo da pokazu opravdanost ulaganja u MNE te da će vjerovatno biti odložena kupovina aviona za koje je opredjeljeno 50 miliona eura ove godine,.