Drabek: Otkrili smo antitijelo koje sprečava virus da uđe u ćeliju

„Antitijela su jedini prirodni lijek, produkat sopstvenog imunog sistema. Tu su da neutrališu infektivni agens. Ovo antitijelo sprečava ulazak virusa u ćeliju i sprečava njeno inficiranje“, rekla je dr Drabek jedna od troje vodećih članova tima iz Roterdama

3978 pregleda0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
15.05.2020. 10:21h

Otkrili smo antitijelo koje blokira virus, odnosno sprečava da virus uđe u ćeliju i time je inficira. Istraživanje je u početnoj fazi na ekspremntalnom dijelu. Preliminarni rezultati su za sada dobri, rekla je za Boje jutra dr Dubravka Drabek iz Medicinskog centra u Roterdamu.

Otkriće “monoklonalnog antitijela” jedna je od najinteresantnijih naučnih novosti u vezi sa pandemijom novog koronavirusa. Dok očekujemo vakcinu ili lijek, ovo ohrabrenje, iza kojeg stoji tim iz Utrehta i Roterdama, doživljava se kao prva jasna indikacija, svetionik koji ukazuje na put za razvijanje terapije protiv Kovid-19, saopštenje je Instituta za javno zdravlje.

„Antitijela su jedini prirodni lijek, produkat sopstvenog imunog sistema. Tu su da neutrališu infektivni agens. Ovo antitijelo sprečava ulazak virusa u ćeliju i sprečava njeno inficiranje“, rekla je dr Drabek jedna od troje vodećih članova tima iz Roterdama.

„Ukoliko ima voljnih i zainteresovanih u roku od šest mjeseci ova terapija može da se pojavi na tržištu. Ovo je terapija za one koje su oboljeli, ali može da služi u preventivne svrhe. Ako je pacijent obolio može da se koristi i sa ostalom terapijom koju prima“, rekla je ona.

„Istraživanje je trenutno na ekspremntalnom dijelu i u ranoj fazi istraživanja. Imamo preliminarne rezultate koji su za sada dobri, međutim, ne bih se usudila da kažem da ova terapija može da bude zamjena za vakcinu“, dodala je Drabek.