Pacijenti ponovo moraju da zakazuju termine

Direktorka Centra objašnjava da se protokoli odnose na preglede, ali ne i fizikalnu terapiju

4363 pregleda0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pacijenti kojima je fizikalna terapija zakazana tokom marta i aprila sada ponovo moraju po uput kod izabranog doktora kako bi se pronašli novi termini.

Više njih obratilo se “Vijestima”, negodujući zbog toga što ponovo moraju po uput i da čekaju nove termine, a dio njih je prije izbijanja epidemije Covida-19 već i započeo, pa prekinuo fizikalnu terapiju.

Direktorka Centra za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u Kliničkom centru (KC), Marina Vuković “Vijestima” je odgovorila su prema preporukama u obavezi da pregledaju pacijente koji su bili zakazani tokom epidemije, ali ne i da sprovode fizikalnu terapiju koja je bila zakazana u tom periodu.

“Centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju radio je sve vrijeme i svi pacijenti sa akutnim oboljenjima i povredama su bili pregledani i ako su imali indikacije terapija im je sporvedena”, naglasila je Vuković. Ona je kazala i da grupa pacijenata sa hroničnim degenerativnim oboljenjima perifernih zglobova i kičmenog stuba, kao i drugim hroničnim bolestima koji se liječe više godina i decenija u Centru nije sprovela fizikalnu terapiju u prethodnom periodu isključivo zbog epidemioloških preporuka. Naglasila je da ovi pacijenti, prema dijagnozama, pripadaju polju rada u okviru ustanova primarne zdravstvene zaštite (domovi zdravlja), a ne sekundarne i tercijarne u koje spada KC.

“Zbog neophodnosti održavanja fizičke distance, značajno se u ovom periodu dok traju preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela mora redukovati broj pacijenata na terapiji, maskimalno do 160 u obje smjene, tako da se u terapijske procedure uvode oni koji imaju povrede i akutna bolna stanja”, odgovorila je Vuković.

Ona je kazala da će od 15. juna, zbog oslobađanja terapijskih protokola i uvođenja druge smjene terapije tokom jula i avgusta, moći postepeno da uvode ostale pacijente u terapiju, i to ubrzo nakon pregleda. Vuković je istakla da je do sada na pregled pozvano 356 pacijenata, od kojih je 123 potvrdilo da će doći, a 105 već pregledano.

U regularnim ambulantama Centra za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju ima veliki broj slobodnih mjesta. Samo za tekuću sedmicu bilo je slobodno 328 od 424 pregleda i prvo njih popunjavamo. Revizija broja zakazanih pacijenata za pregled se vrši svakodnevno i odmah sa popunjavanjem regularnih mjesta biće otvarane nove ambulante. Centar i danas ima slobodnih mjesta za pregled, pa se pacijenti mogu zakazati i bez jednog dana čekanja”, objasnila je Vuković.

Iz Farmaceutske komore juče su kazali da pacijentima sa hroničnim zdravstvenim problemima ne treba zakazivati fizikalnu terapiju najdalje do 25. maja.

Ističu da fizioterapeuti, uzimajući u obzir epidemiološku situaciju, treba da nastave da pružaju fizikalne terapije samo pacijentima kojima su one prethodno indikovana zbog akutnih zdravstvenih problema. Kako su rekli, temperaturni skrining pacijenata pri ulasku u zdravstvenu ustanovu je poželjan.