Posebna kreditna podrška za poljoprivrednike i ribare

„Procedura je pojednostavljena. Zahtjev se popunjava sa kolegama iz Ministarstva poljoprivrede, uz kopiju lične karte, rješenje o registraciji, i saglasnost“, istakao je Vujošević

1927 pregleda0 komentar(a)
18.05.2020. 10:02h

Nova kreditna linija u saradnji sa Investicionim razvojnim fondom i Ministarstvom poljoprivrede važi samo za registrovane poljoprivrednike i ribare. Izdvojeno je 10 miliona eura, a prijave su do kraja decembra ili dok se sredstva ne potroše. Kredit je namijenjen samo za kupovinu obrtnih sredstava, odnosno sirovine, poluproizvoda i repro materijala, rekli su gostujući u jutarnjem programu „Boje jutra“ predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Investicionog fonda.

„Krediti su do 20.000 eura maskimalno, a najmanji iznos kredita je 500 eura. Rok otplate je 24 meseca. Tokom trajanja grejs perioda Ministarstvo poljoprivreda subvencioniše kamatu“, rekao je Spasoje Vujošević koordinator službe kredita IRF-a.

Vujošević je dodao da se zainteresovani mogu javiti direktno Investicionom razvojnom fondu, savjetodavnim službama Ministarstva poljoprivrede, call centru, i da se sada može direktno doći.

„Procedura je pojednostavljena. Zahtjev se popunjava sa kolegama iz Ministarstva poljoprivrede, uz kopiju lične karte, rješenje o registraciji, i saglasnost“, istakao je Vujošević.

Rukovodilac odjeljenja za savjetodavne poslove u biljnoj proizvodnji u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Vukota Stanišić rekao je da već ima zainteresovanih poljoprivrednika.

„Ministarstvo poljoprivrede davaće logističku podršku. Procedure su jednostavne, administracija je smanjena na minimum. U startu se neće raditi temeljna kontrola već u fazi realizacije“, rekao je Stanišić.

Stanišić je dodao da će nova kreditna linija doprijeniti da proizvođači šire svoju proizvodnju.

„Imamo oko 12.000 registrovanih proizvođača, ali svakodnevno dolaze novi kako bi se upisali u registar“, dodao je Stanišić.