Pozitivni podaci početne faze kliničkih ispitivanja vakcine na ljudima u SAD

Vakcina nazvana mRNA-1273 je, čini se, izazvala imunološki odgovor kod osam osoba koje su ga primile, jednak odgovoru koji imaju osobe koje su se prirodno zarazile virusom

1163 pregleda0 komentar(a)
Koronavirus vakcina, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Američka laboratorija Moderna objavila je pozitivne podatke početne faze kliničkih ispitivanja svoje vakcine protiv koronavirusa na malom broju dobrovoljaca.

Vakcina nazvana mRNA-1273 je, čini se, izazvala imunološki odgovor kod osam osoba koje su ga primile, jednak odgovoru koji imaju osobe koje su se prirodno zarazile virusom, kaže se u saopštenju laboratorije.

Nisu poznati potpuni rezultati ispitivanja faze 1, prve u razvoju vakcine, koja uključuje 45 učesnika, prenosi Hina.

"Ovi privremeni preliminarni podaci faze 1 pokazuju da vakcinisanje s mRNA-1273 pokreće imunološki odgovor jednake snage kao i onaj izazvan prirodnom zarazom", izjavio je Tal Zaks, direktor Moderne.

Tri grupe pacijenata

Kliničko ispitivanje vodi Nacionalni institut za zdravstvo (NIH), a američka vlada je u taj projekat Moderne uložila blizu pola milijarde dolara.

Tri grupe od 15 pacijenata su primile tri doze raznih vakcina, u jednom ili dva puta.

Faza 2, na većem broju osoba, treba uskoro početi, a Moderna navodi da bi faza 3, posljednja i najveća za procjenu učinkovitosti vakcine, trebalo da počne u julu.

Testovi na miševima su odvojeno pokazali da vakcina sprječava virus da se razmnoži u plućima.

"Ekipa laboratorije Moderna i dalje radi na najbržem i najsigurnijem pokretanju ključnog ispitivanja faze 3 u julu", objavila je Moderna.