Kineski parlament počinje godišnje zasijedanje

Međutim, predsjednik Si Ðinping suočen je s velikim izazovima jer su njegovi dugoročni ekonomski ciljevi ugroženi, hitno je potrebno oživjeti rast i smanjiti velike gubitke radnih mjesta

186 pregleda0 komentar(a)
Si Đinping, Foto: AP, AP, AP

Poslije 78 dana kašnjenja, kineski parlament ove nedjelje počinje godišnje zasijedanje

Očekuje se da će razmatrati mjere za podsticaj ekonomije poslije pandemije koronavirusa.

Nacionalni narodni kongres Kine počeće u petak u Pekingu, u veličanstvenoj Velikoj dvorani naroda, kao najjasniji znak da se život vraća u normalu nakon pandemije koronavirusa, prenosi Rojters.

Međutim, predsjednik Si Ðinping suočen je s velikim izazovima jer su njegovi dugoročni ekonomski ciljevi ugroženi, hitno je potrebno oživjeti rast i smanjiti velike gubitke radnih mjesta.

Sve oči na otvaranju biće uprte u premijera Lija Kećijanga, koji će predstaviti izvještaj o radu u 2020. godini. Rojters navodi da je kineska ekonomija u periodu januar-mart opala za 6,8 odsto u odnosu na godinu dana ranije.

Delegati će vjerovatno razmatrati i sljedeće korake u kontroli koronavirusa i o tome kako spriječiti drugi talas epidemije.

Da bi se smanjio rizik od infekcije koronavirusom, očekuje se da 3.000 delegata iz cijele zemlje drže fizičku distancu, navode kineski državni mediji.