Planinar iz Rožaja objavio snimke mladunčadi lisice

Prema udženiku o Crnoj Gori koji je 2011. pripremio Centar za iseljenike, lisica spada među mesoždere čija je populacija znatno prorijeđena

9871 pregleda4 komentar(a)
Jednog od snimljenih mladunčadi lisice, Foto: Instagram.com/svemir_yeti
20.05.2020. 15:30h

Planinar Semir Kardović iz Rožaja na društvenoj mreži Instagram objavio je fotografije i video snimak mladunčadi lisice, koje je snimio na planinama u tom kraju.

Kardović je zaljubljenik u prirodu i iz hobija, ali kao profesionalni vodič, radi monitoring i ali i zaštitu svih životinjskih i biljnih vrsta rožajskog kraja. U tom kraju, vodi i program oporavka balkanskog risa, koji je uvršten je na IUCN Crvenu listu ugroženih vrsta i klasifikovan kao kritično ugrožen. To znači da mu prijeti izumiranje u prirodi, gdje je broj zrelih jedinki procijenjen na manje od 50.

Balkanski ris je najmanja i najugroženija podvrsta evroazijskih risova.

Lisica je jedan od 65 vrsta sisara koji žive u Crnoj Gori. Prema udženiku o Crnoj Gori koji je 2011. pripremio Centar za iseljenike, lisica spada među mesoždere čija je populacija znatno prorijeđena.

Mladunčadi lisice(Foto: instagram.com/svemir_yeti)

Prema Programu razvoja lovstva za period od 2014. do 2024, brojno stanje lisice na dan 01.04.2014. godine iznosilo je 9.239 jedinki.

"S obzirom da brojno stanje lisice sada iznosi 8.280 jedinki, može se konstatovati trend blagog opadanja brojnosti populacije. Razlog tome leži u činjenici da su korisnici lovišta, brojnost lisice kao predatora, održavali na nivou podnošljive brojnosti u svojim lovištima", piše u Predlogu tog dokumenta prije usvajanja krajem 2014.